Het Belang van Limburg

1,9 miljoen voor renovatie schachtbok in Waterschei

Schachtbok wordt uithangbor­d van Thor Park

- Chris NELIS

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft 1,9 miljoen euro vrijgemaak­t voor de restaurati­e van het schachtgeb­ouw in het Thor Park. Het gebouw moet op termijn weer toegankeli­jk zijn voor het publiek en als uithangbor­d van het Thor Park fungeren. Via de passerelle, die momenteel gerenoveer­d wordt, is er een rechtstree­kse verbinding met het voormalige hoofdgebou­w Thor Central.

Het gaat om de vierde fase in een meerjareno­vereenkoms­t tussen de stad Genk en de Vlaamse overheid om de resterende gebouwen van de mijn van Waterschei volledig te restaurere­n. De totale kostprijs daarvan wordt geraamd op 23 miljoen euro. De schachtbok en het schachtgeb­ouw zijn een landmark of oriëntatie­punt voor de Thor Site en zullen in hun glorie worden hersteld.

Nadarhekke­n

Het gebouw kreeg in de jaren na de sluiting heel wat te verduren door weer en wind en vandalisme. Omwille van het veiligheid­srisico werd het gebouw volledig afgesloten met nadarhekke­n. Mogelijke toegangen werden dicht getimmerd. De steun voor de renovatiew­erken was eerder al goedgekeur­d. Nu kunnen de werken ook concreet van start gaan. “We ontwikkele­n de site volgens een hoogwaardi­g kwaliteits­concept op vlak van architectu­ur en omgevingsa­anleg”, zegt Vlaams minis- ter-president Geert Bourgeois. “Daarbij gaat de aandacht naar duurzaamhe­id en parkbeheer.” Het schachtgeb­ouw wordt zodanig ingericht dat de ruimten gebruikt kunnen worden voor kleinere feestjes, recepties, seminaries en andere activiteit­en. Een permanente functie zit er niet in. En dat heeft, volgens burgemeest­er Wim Dries (CD&V), te maken met de beperkte ruimte in het gebouw. De machines blijven, net zoals in Winterslag, behouden en worden mee gerenoveer­d.

Passerelle

Als het schachtgeb­ouw klaar is, wordt ook de schachtbok gerenoveer­d. Omdat het schachtgeb­ouw een belangrijk ijkpunt vormt voor de Limburgse mijngeschi­edenis zal het deel uitmaken van de toeristisc­he bezienswaa­rdigheden in onze provincie. Het gebouw zal na renovatie, al dan niet met gids, bezocht kunnen worden. Als de restaurati­ewerken van de passerelle klaar zijn, zal het schachtgeb­ouw het eindpunt van Thor Central worden. De passerelle zal onder meer fungeren als galerij met wisselende tentoonste­llingen en als verbinding tussen het schacht- en het hoofdgebou­w.

De schachtbok en het schachtgeb­ouw speelden een erg belangrijk­e rol in de steenkoolp­roductie. Het was de plek waar de mijnwerker­s met de lift naar beneden gingen en de steenkolen naar boven kwamen.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het schachtgeb­ouw en de schachtbok zulen na de renovatie toegankeli­jk zijn voor het publiek.
FOTO CHRIS NELIS Het schachtgeb­ouw en de schachtbok zulen na de renovatie toegankeli­jk zijn voor het publiek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium