Het Belang van Limburg

Het zal wel de schuld van Van Holsbeeck zijn

- Jürgen GERIL

Weet u hoe lang het geleden is dat Anderlecht buiten de top drie eindigde? Exact twintig jaar. In 1998 werd RSCA vierde en pakte het pas op de slotspeeld­ag een Europees ticket. Dat zou nu ook zomaar kunnen. Play-off 1 valt met 6 op 15 dik tegen en als die trend niet snel gekeerd wordt, zal paars-wit nog moeten knokken voor Europees voetbal.

Na het 2-1-verlies op Genk tweette Anderlecht-voorzitter Marc Coucke. Verdiende zege. Felicitati­es voor KRC Genk. Dit is exact wat we vreesden op 31 januari om 24 uur. Maar met onze middelen gaan we alles geven in de laatste vijf wedstrijde­n. Die sneer was toch niet mis te verstaan? De weggestuur­de Herman Van Holsbeeck faalde tijdens de wintertran­sfermarkt en dat werd er nog eens ingewreven. De kern is te smal en er is te weinig kwaliteit Coucke heeft natuurlijk een punt. Voor Markovic duurt een match beter niet langer dan een halfuurtje. Teo herinnerde zich woensdag door hoofdpijn nog weinig van zijn match op Standard en wij hopen voor hem dat hij zich straks nog minder herinnert van zijn partij in Genk. De blessures van enkele topspelers (Kums sukkelt met de dij) kunnen ook niet worden opgevangen.

Barrages?

Vraag is of dit allemaal de schuld is van Van Holsbeeck. Die voelde zich in januari echt machteloos. Zo machteloos dat hij zelfs aan godbetert de 33-jarige spits Kevin Oris een contractje aanbood. Was dat niet om een statement te maken tegenover Coucke? Zie met wie ik Anderlecht moet redden? Ondertusse­n is Anderlecht met 6 op 15 wel aan zijn op één na slechtste play-off 1 ooit bezig. Alleen in 2012-2013 begonnen de Brusselaar­s nog slechter met 5 op 15. Paars-wit zette in de terugronde wel al vaker een remonte in, maar dat wordt nu allesbehal­ve evident. De strijd met Gent, Standard en zelfs Genk om plaats 2 wordt nog hels. Voor je het weet eindig je plots vierde of vijfde in het klassement en moet je Europese barrages spelen tegen de winnaar van Play-off 2. Terwijl Anderlecht al 55 jaar op rij Europees speelt, hè. Toch valt het niet uit te sluiten.

In de ogen van het nieuwe bestuur moet het (wan)beleid van Van Holsbeeck echt worden rechtgezet. Door zijn sneer op twitter legt Coucke zijn eigen ploeg natuurlijk extra druk op, maar dat doet hij graag. Toch mogen de zomertrans­fers van Anderlecht er straks niet naast zitten.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Dendoncker kan zijn ontgoochel­ing niet verbergen.
FOTO PHOTO NEWS Dendoncker kan zijn ontgoochel­ing niet verbergen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium