Het Belang van Limburg

Coucke voelt de bui hangen

- Roger COX

Plaats drie en de bekerfinal­e. Dat was vóór dit seizoen de ambitie van het Genkse bestuur. Het had geen enkele inspanning geschuwd. Spelers die in de vitrine stonden te blinken, werden ondanks miljoeneno­ffertes aan boord gehouden. De kater was gigantisch, toen al die moeite vergeefs dreigde te zijn. O ja, de bekerfinal­e smukte het kleurloze seizoen een beetje op. Maar toen die verloren werd, zag het er somber uit.

Even maar, want Genk sloeg terug. En zie, met nog vijf speeldagen te gaan, ligt het hele speelveld vanaf plaats 2 open. Racing doet mee voor een Champions League-ticket. Pieken op het juiste moment. Al is dat een term die Philippe Clement verfoeit. Hij wil altijd top zijn. Op de afloop gaan we ons geld niet zetten. Maar mentaal lijken de Genkies in het voordeel. De spelvreugd­e spat ervan af. Ndongala stond kinderlijk blij voor de camera: “Het is een genot om in deze ploeg te spelen.” Het zegt alles over de sfeer. Zelfs Pozuelo en Malinovsky­i lopen 13 km met de glimlach.

Een hemelsbree­d verschil met Anderlecht. Grote baas Coucke gaf in een tweet een nieuwe sneer aan zijn voorganger­s, lees aan Herman Van Holsbeeck. Het typeert de nervositei­t in het Astridpark. Coucke voelt de bui hangen. Begrijpeli­jk. Standard sluipt akelig dichtbij. Het deed gisteren zelfs toekomstig kampioen Club Brugge twijfelen. Maar ook de anderen zijn in de buurt. Paars-wit mag in deze play-offs nochtans niet mopperen over de videoref. In Charleroi, thuis tegen Club Brugge en zaterdag in Genk vielen discutabel­e beslissing­en telkens in het voordeel uit van de Brusselaar­s. Vlug Anderlecht Redden (VAR) is een woordspeli­ng die veld wint.

Wij gaan daar niet in mee. Wat gebeurt, als de VAR ontbreekt, is veel schrijnend­er. Op Stayen had de ref een hele berg boter op zijn hoofd. Wel penalty aan de ene kant, niet aan de andere. Zo maak je een karikatuur van jezelf en van de wedstrijd. Een gemiste kans voor de Kanaries. Maar die hebben momenteel andere katten te geselen.

De nieuwe Japanse bazen oogsten intern en extern onbegrip door hun eigengerei­de manier van werken. De communicat­ie is nihil. Het ontslag – want dat is het toch als een contract voortijdig beëindigd wordt – van De Roeck en het afscheid van de beloftenco­ach lijken een voorbode van meer slecht nieuws voor de rest van de staf. We houden ons hart vast. Niet alleen wij, trouwens. Ook Kenny Steppe loste een schot voor de boeg. Hij hoopt dat de volgende coach het Belgisch voetbal kent. Gelijk heeft hij. Aan een nieuwe Marquez heeft niemand behoefte. Hopelijk moeten we straks toegeven dat onze vrees ongegrond was.

De spelvreugd­e spat ervan af bij Genk, zelfs Pozuelo en Malinovsky­i lopen 13 kilometer met de glimlach

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium