Het Belang van Limburg

Gent na 1 op 9 nu al vierde

- Frank BUYSE

AA Gent verdiende beter, maar stuitte gisteren op een ouderwets efficiënt Charleroi, dat zijn eerste zege sinds 19 januari pakte. Na een 1 op 9 zijn de Buffalo’s teruggezak­t naar de vierde plaats, de ploeg van Vanderhaeg­he heeft nu twee thuismatch­en om een en ander recht te zetten. Het betere spel gisteren was maar een schrale troost.

Neen, Yves Vanderhaeg­he zal niet opgesprong­en hebben bij de goal van Cop, een dik halfuur voor de aftrap in Charleroi. Daarmee verwees Standard AA Gent al naar de vierde plaats. En al kijken de Buffalo’s niet meer naar de eerste plaats, de tweede blijft wel het doel. Met Standard dat nu helemaal meespeelt voor dat tweede Champions League-ticket en Genk dat zich opdringt, wordt dat lastig. Maar met winst op Mambourg nestelden de Buffalo’s zich wel weer op de tweede plaats.

Ploegen omgegooid

Vanderhaeg­he gooide zijn ploeg, onmachtig tegen Genk, danig om. Simon was ziek in Gent gebleven, op de linkerflan­k nam Chakvetadz­e zijn plaats in, Yaremchuk verdrong Janga in de spits. Van de vierkant draaiende driehoek op het middenveld bleef alleen Verstraete over, Andrijacev­ic en Kubo kwamen in.

Veel offensieve mankracht dus, een keuze ook voor techniek tegen het (doorgaans) vooral fysieke Charleroi. Dat evenzeer moést: na de winterstop 10 op 39, al 12 matchen niet meer gewonnen en, vooral, na die beschamend­e 6-0 op Club Brugge snakte heel het Zwarte Land naar een antwoord, een zege vooral. En Mazzu had nog zwaarder gegokt: zes wissels en, vooral, topscorers Rezaei en Benavente op de bank, Pollet en Bedia kregen een nieuwe kans. Twee gemotiveer­de teams, het zou een intens treffen worden.

Overwicht niet beloond

Gent, ook door de frisse intelligen­tie en versnellin­gen van Kubo, stukken beter voetballen­d dan vorige twee matchen, nam snel de match in handen - een knappe beweging van Kubo eindigde evenwel op de binnenkant paal. En even later moest N’Ganga een bal van Kalu op de lijn keren, daar kon Charleroi alleen een zware volley van Pollet tegenover stellen. Maar het waren wél de Zebra’s die eerst scoorden. Na Gents balverlies vond de wegsnellen­de Bedia de centraal vrij instormend­e Fall, losgelaten door Asare en de Senegalees maakte koel af (1-0).

Het antwoord van Gent volgde meteen: de bedrijvige Andrijasev­ic speelde knap Yaremchuk vrij maar de Oekraïner stuitte op Penneteau, opnieuw de voorkeur gekregen op Mandanda. Het sein voor nog meer overwicht voor de bezoekers maar Charleroi kroop terug, weer ouderwets rekenend op een snelle omschakeli­ng. En dat ging zo nog even door na de rust, met een eerste kans voor Kubo die te ver moest doorglijde­n om Penneteau echt te verontrust­en. Maar kort daarna, in volle Gentse overwicht, sloeg Charleroi weer koud toe. Na balverlies van Andrijasev­ic stuurde Ilaimahari­tra met een perfecte bal Pollet weg en de ex-spits van Gent maakte koel af.

Gent van slag en coach Vanderhaeg­he bracht meteen Dejaeghere in de plaats van de zwakke Kalu. De ingreep loonde meteen toen Dessoleil ongelukkig een inzenden van Dejaegere over Penneteau tegen de paal devieerde en Kubo de rebound afmaakte (2-1). Heel Charleroi had buitenspel gezien maar Van Driessche gaf geen krimp. En deed dat ook niet toen heel Mambour schreeuwde om een tweede gele kaart voor een charge van Asare op Marinos. De match stond nu wel helemaal in brand. Gent rook bloed en duwde door. Maar het vond geen openingen in de defensieve organisati­e. De verwoed knokkende Buffalo’s hadden beter verdiend maar het bleef 2-1, Gent staat na 1 op 9 al op de vierde plaats. Slechts vier punten liggen nu tussen de nummers twee en zes, dat wordt nog een helse strijd voor de plaatsjes twee, drie en vier.

VAR geeft even niet thuis -

Voor het eerst tijdens deze editie van Play-off 1 werd een partij aangevat zonder de VAR. Ref Bram Van Driessche kon tijdens de eerste twintig minuten geen beroep doen op de feedback van de videoref, aangezien de communicat­ielijnen op Mambourg de geest hadden gegeven. I Vervolgens werkte het systeem opnieuw naar behoren.

CHARLEROI: Penneteau, Marinos, Martos, Dessoleil, N’Ganga, Fall (80’ Nurio), Hendrickx, Ilaimahari­tra, Baby, Bedia (87’ Diandy), Pollet (72’ Rezaei).

KAA GENT: Kalinic, Foket, Gigot, Bronn, Asare, Verstraete, Kubo (72’ Christians­en), Andrijasev­ic, Kalu (59’ Dejaegere), Yaremchuk, Chakvetadz­e (83’ Sylla).

DOELPUNTEN: 23’ Fall 1–0, 54’ Pollet 2–0, 60’ Kubo 2–1.

GELE KAARTEN: 3’ Ilaimahari­tra, 9’ Chakvetadz­e, 34’ Pollet, 43’ Asare, 47’ Bedia, 63’ Kubo.

RODE KAARTEN: geen.

SCHEIDSREC­HTER: Van Driessche.

 ?? FOTO BELGA ?? David Pollet scoort de 2-0 tegen zijn ex-ploeg
FOTO BELGA David Pollet scoort de 2-0 tegen zijn ex-ploeg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium