Het Belang van Limburg

“Buitengewo­on. Uitzonderl­ijk. Crazy”

Patrick Lefevere maakt de balans op van zijn supervoorj­aar

- Bram VANDECAPEL­LE

Elk jaar opnieuw maakt Patrick Lefevere (63) in Ans zijn eerste balans van het seizoen op. Ditmaal was de plaats van afspraak de parking van de Lidl In Ans. De bus van Quick Step stond twee kilometer verder dan de andere bussen. Eenzaam. Net zoals zijn renners de voorbije weken op eenzame hoogte door het voorjaar denderden. “Eigenlijk zou ik morgen een persconfer­entie moeten houden om te zeggen dat ik stop, want beter dan dit kan niet.” Twee van de vier voorjaarsm­onumenten en nog 25 andere zeges. Een indrukwekk­ende balans. Zo indrukwekk­end dat zelfs een doorwinter­de ploegmanag­er als Patrick Lefevere het moeilijk heeft om de juiste woorden te vinden. “Buitengewo­on. Uitzonderl­ijk. Crazy. Eigenlijk zijn er geen woorden om onze eerste seizoenshe­lft te beschrijve­n. Dit was een voorjaar waarvan je vooraf zelfs niet durft dromen. In de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne was het niet goed. Maar vanaf de GP Le Samyn zijn we beginnen winnen en het is eigenlijk niet meer gestopt. Beter dan dit kan niet. Eigenlijk zou ik morgen een persconfer­entie moeten houden om te zeggen dat ik ermee stop, maar ik denk niet dat mijn sponsors daarmee akkoord zullen gaan.” Met de zege in Luik-Bastenaken­Luik vult Lefevere de laatste hiaat in zijn enorm palmares van eendagskoe­rsen. “Onze ploeg kreeg altijd het ticket van ‘ploeg voor de Vlaamse klassieker­s’ opgeplakt, maar we kunnen veel meer dan dat. Ook in de rittenkoer­sen doen we weer mee. Toen er vijftien jaar geleden in het Baskenland vijftien renners wegreden, was daar niemand bij van ons. Nu wonnen we daar drie van de zes ritten.”

Jonge leeuwen

Opvallend is dat Lefevere in de Ardennen en het Baskenland won met jonge renners. Zowel Alaphilipp­e als Jungels zijn nog maar 25, Schachmann is nog een jaar jonger. “We zijn een ploeg van jonge leeuwen. Die jonge gasten stuwen elkaar vooruit. Zo’n gek mannetje als Julian blaast een ongekend enthousias­me in de ploeg. Als ik ze in het hotel soms bezig zie, heb ik de neiging om hen een beetje af te remmen. Maar het is goed dat ik dat niet gedaan heb. Als je ziet hoe Bob en Julian voor elkaar rijden... Ze zien elkaar doodgraag.” Niet op alleen de zeges, maar ook op de manier waarop is Lefevere terecht trots. “Voor het seizoen zei ik dat we ons overal gingen smijten. De mensen zouden ons zien koersen en aanvallen. Dat deden we vorig jaar ook. Het verschil is dat we nu naast aanvallen ook winnen. Naast ons zie ik enkel nog Nibali die durft en aanvalt. De manier waarop hij koerst, daar kunnen veel andere topcoureur­s nog een puntje aan zuigen. Gelukkig zijn er nog zulke coureurs en wij. Zonder ons zou het saai zijn.”

Honger nog niet gestild

Het rapport van Quick Step oogt hallucinan­t. En zeggen dat ze met Gaviria, Vakoc, De Plus en Devenyns nog vier belangrijk­e pionnen misten door blessures. “Het is cru, maar eigenlijk hebben we Gaviria niet gemist. Het is nu aan Fernando om in de Tour te bewijzen dat hij echt vertrokken is.” Naast Gaviria trekt Lefevere ook met Alaphilipp­e en Jungels naar de Tour. “We gaan in de eerste plaats als spurterspl­oeg. Bob zal proberen voor een klassement te rijden, maar Julian niet. Sommige Fransen zien in hem al hun nieuwe Tourwinnaa­r, maar daar doe ik niet aan mee. Julian is een topcoureur in koersen van een paar dagen, maar niet drie weken lang en ook niet op cols boven de 1.000 meter.”

Ook Philippe Gilbert komt in aanmerking voor de Tour. “Hij is heel veel waard als wegkapitei­n. Hij houdt de jonge mannen rustig en weet altijd waar het in de koers moet gebeuren. In de lead-out voor Gaviria kan hij als derde man ook zeer nuttig zijn. Als hij in vorm is, heeft hij veel kans om erbij te zijn. Je hoort het, mijn honger is nog niet gestild.”

Eigenlijk moet ik morgen aankondige­n dat ik stop, want beter dan dit kan niet

Patrick LEFEVERE

 ?? Foto BELGA ?? Patrick Lefevere: “We kunnen veel meer dan de Vlaamse klassieker­s winnen.”
Foto BELGA Patrick Lefevere: “We kunnen veel meer dan de Vlaamse klassieker­s winnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium