Het Belang van Limburg

En nu een nieuwe kapitein

België vlot naar behoud in de Wereldgroe­p

- Van onze verslaggev­er Marc VERMEIREN in Genua

Zoals verwacht kon Italië in de Fed Cup slechts sporadisch weerwerk bieden tegen de Belgische overmacht. Zo behoudt België zijn plaats in de Wereldgroe­p, dat selecte gezelschap van acht toplanden. Vanaf vandaag begint de zoektocht naar een opvolger voor eenmalig kapitein Ivo Van Aken. Wie hoopt op Kim Clijsters of Justine Henin, hoopt best niet te hard.

Zeven keer hadden beide landen mekaar bekampt en telkens was Italië als primus uit de strijd gekomen, maar dit keer had België duidelijk de superieure kaarten met drie meisjes binnen de top 70. Bovenaan prijkt Elise Mertens, die opnieuw duidelijk maakte dat zij binnen het Fed Cup-team dezelfde taak vervult als David Goffin bij de Davis Cup. Als leden van de mondiale (sub)top bieden zij hun teams het individuel­e surplus dat België tegen hoger aangeschre­ven teams een kans biedt, én tegen het kleinere grut naar vlotte winst stuwt. Op het gravel van Genua trad Mertens drie keer aan en telkens won ze zonder setverlies.

Eenmalige kapitein

Deze confrontat­ie stond ook in het teken van de eenmalige terugkeer van Ivo Van Aken (foto). Zijn voorgangst­er Dominique Monami had na de nederlaag in Frankrijk een putsch van de speelsters niet overleefd. Monami had onder meer te horen gekregen dat ze onvoldoend­e rust uitstraald­e tijdens de matchen. Van Aken bleef vier matchen lang cool, calm and collected op zijn zitje. “Ik heb me deze week heel goed geamuseerd, maar op mijn leeftijd (hij is 66, nvdr.)ben ik geen oplossing op termijn.”

De volgende Fed Cup-confrontat­ie speelt zich pas in februari 2019 af, zodat de federatie ruim de tijd krijgt om een opvolger te vinden. Het dossier wordt deze week geopend. Tegen de zomer zou een beslissing moeten volgen. De speelsters zullen nauwer betrokken worden in het proces.

Clijsters/Henin?

Op dit moment heeft de federatie nog geen enkele kandidatuu­r binnen. Ondertusse­n circuleert wel een tiental namen, waarbij Johan Van Herck en Laurence Courtois het vaakst opduiken. Van Herck heeft als baas van de Davis Cup-ploeg al sterk werk verricht en Courtois bezit het vertrouwen van de speelsters. Kim Clijsters en Justine Henin werden al gepolst toen Sabine Appelmans in 2011 terugtrad als kapitein, maar wezen destijds het aanbod af. Gezien de familiale situatie van de jonge moeders lijkt de kans ook nu verwaarloo­sbaar, al houdt bondsvoorz­itter André Stein nog een slag om de arm. “Deze keer hebben we Kim en Justine de vraag nog niet voorgelegd. Maar dat hebben we met nog niemand gedaan.”

Dit staat wél al vast: hij of zij bezit een Belgisch paspoort, heeft bij voorkeur een opleiding als trainer gevolgd bij Tennis Vlaanderen of zijn Waalse tegenhange­r én ligt goed bij het team. “De allerbelan­grijkste eigenschap”, dixit Stein.

 ?? FOTO BELGA ?? De sfeer is terug bij de Belgische Fed Cup-ploeg met vlnr. Kirsten Flipkens, Ysaline Bonaventur­e, Elise Mertens en Alison Van Uytvanck. Inzet: interim-coach Ivo Van Aken.
FOTO BELGA De sfeer is terug bij de Belgische Fed Cup-ploeg met vlnr. Kirsten Flipkens, Ysaline Bonaventur­e, Elise Mertens en Alison Van Uytvanck. Inzet: interim-coach Ivo Van Aken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium