Het Belang van Limburg

MAASEIK BLAAST ROESELARE WEG

- Rob KWANTEN

“Die vijf nederlagen tegen Maaseik tellen niet meer”, opperde Roeselare-coach Emile Rousseaux in aanloop naar de finale van de play-offs. Maar de kurkdroge 3-0 waarop Noliko de West-Vlamingen zaterdag trakteerde, die kwam hard aan. Maaseik toonde zijn spierballe­n en knalde Tuerlinckx en co helemaal op een hoopje. “Het is nu 1-0, maar we hebben nog niets”, waarschuwd­e uitblinker Jolan Cox.

De Steengoed Arena liep niet helemaal vol voor de eerste van maximaal vijf finaleweds­trijden. Daar zat het zomerweer natuurlijk voor iets tussen. Noliko-voorzitter Raedscheld­ers zette Coach van het Jaar Joel Banks voor aanvang van de wedstrijd nog even in de bloemetjes. Mooi gebaar van de preses, dat ook het publiek kon smaken.

Met zes punten op rij boog Maaseik in de aanvangsfa­se een 2-4achtersta­nd om in een 8-4-voorsprong. Via Tuerlinckx kwamen de bezoekers nog terug tot 17-16, maar Noliko liet de setwinst niet meer glippen. Daarvoor waren Maan en Cox te solide op de hoeken. De 25-22 van Cox zette de Maaslandse volleybalt­empel een eerste keer in vuur en vlam.

Opslagdruk

Met Van De Velde en Verhannema­n voorop in de strijd begonnen de bezoekers kranig aan het tweede bedrijf. Bij 14-16 leek de jacht op een zesde opeenvolge­nde titel helemaal geopend. Maar wat Jolan Cox vervolgens liet zijn, was verbluffen­d. Eerst koel afwerken naar 17-17 en 19-19, om vervolgens met maar liefst drie (!) snoeiharde aces op rij de beslissend­e kloof te forceren. Het publiek zweefde tussen verbazing en vreugde.

Cox zelf, die zijn basisplaat­s enkele weken kwijt was aan Gevert, was duidelijk blij met zijn prestatie. “We hebben het verschil gemaakt met onze opslagdruk”, reageerde de Antwerpena­ar. “In set twee heb ik met enkele aces inderdaad het verschil kunnen maken en dat doet natuurlijk deugd. Bij mij overheerst nu het gevoel dat we een veldslag hebben gewonnen, maar zeker nog niet de oorlog. Het is 1-0, maar we hebben nog niets. De drang om de titel te pakken is groot, maar we mogen het vel van de beer niet verkopen vooraleer hij geschoten is. Woensdag wacht ons in Roeselare ongetwijfe­ld een warme ontvangst.” In set drie werd Roeselare helemaal weggeserve­erd. Tammemaa, Blankenau en Cox lieten geen spaander heel van de bezoekende receptieli­jn. Mijatovic was baas in het midden en liet enkele imponerend­e blocks optekenen. Na enkele foutjes ging het nog van 19-13 naar 19-17, maar Maan en de goed ingevallen Bruno hielden in de slotfase het hoofd koel. Bij 24-19 liet Jelte Maan de Steengoed Arena ontploffen.

Vruchten

Setter Jay Blankenau spoelde zijn mindere beurt in de bekerfinal­e door met een knalpresta­tie. De opslag van de Canadees bleek eens te meer een wapen. “Maar Jolan Cox served like crazy today”, bewierookt­e hij zijn ploegmaat. “Wij werken op training hard aan onze opslag en het is mooi om te zien dat dat vruchten afwerpt. Maar nu verplaatse­n we de focus naar woensdag. Dit was maar één wedstrijd. Er kan nog veel gebeuren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium