Het Belang van Limburg

Weg Europese droom

- Lars AUSSEMS

Het seizoen zit erop voor Tongeren. Nadat Datovoc zaterdag thuis won van Antwerpen (3-2), verloor het gisteren de terugwedst­rijd met 3-0. Bij winst zou Michelbeke wachten in een best of three voor een Europees ticket, maar zover komt het dus niet. “We hebben het zaterdag thuis laten liggen”, zei manager Pieter Walbers.

Zaterdag, in de Tongerse Eburons Dome, werd al snel duidelijk dat Antwerpen geen katje was om zonder handschoen­en aan te pakken. Tongeren bouwde enkele keren een stevige voorsprong uit, maar liet Antwerpen telkens terugkeren. Een gebrek aan killersins­tinct? “Vooral even concentrat­ieverlies denk ik”, verklaarde sterkhoude­r Laurine Vinkesteyn achteraf. De Nederlands­e speelde opnieuw een prima partij. Een wedstrijd waarin Dato er bij momenten echt wel bovenuit stak. In set twee en vier zette het de puntjes op de i, maar regelmatig was het niet. Antwerpen bleef knokken, Valencic was aanvallend gevaarlijk. Hawinkel scoorde wel, Moors zorgde voor wat meer stabilitei­t, Valkenborg had geweldige reddingen in huis en Lambrix etaleerde haar gevaarlijk­e zwie- pers vanop de servicelij­n. Tongeren haalde de felbevocht­en zege dus wel binnen. In de tiebreak stond er geen maat op onder meer Wittock. Maar met de trip naar Antwerpen in het achterhoof­d was 3-2 ook geen volledig ideale uitgangspo­sitie. “Toch geeft deze zege moed. We verloren al twee maal van Antwerpen dit seizoen. Ik geloof dat we de klus kunnen klaren”, was Vinkesteyn tevreden.

Bonden fnuiken ons

In die terugwedst­rijd startte Tongeren gisteren goed, maar opnieuw waren de verschille­n bitter klein in set één. Dato had 20-22 beet, maar kon het opnieuw niet afmaken. Antwerpen was net iets zuiverder. Bij een onherkenba­ar Tongeren draaide het niet meer in set twee, een afstraffin­g volgde. Een blokkerend sterk Antwerpen deed het uiteindeli­jk zelfs in drie sets. Wittock en Schrijvers probeerden nog maar het hielp niet. Tongeren zal dus niet met Michelbeke strijden om een Europees ticket. Het leek de wedstrijd teveel, na een lang maar knap seizoen.

“Als je de kansen afmaakt in set één kan alles”, baalde manager Walbers. “Nu was het achtervolg­en. Je ziet ook wat het doet om de terugmatch in eigen huis te mogen spelen. Een doorslagge­vende factor. In alle sporten heeft de hoogst geklasseer­de het thuisvoord­eel behalve in deze ronde voor Europees volley. In de competitie stonden wij gedeeld vierde, Antwerpen zesde. Jammer dat onze bonden ons dit weekend zowel bij de B-ploeg als het A-team fnuiken. Los daarvan gaat Antwerpen op basis van de terugmatch verdiend door.” HEENMATCH: 24-26, 25-13, 23-25, 25-17, 15-10.

TERUGMATCH: 27-25, 25-12, 25-20. TONGEREN: Vinkesteyn, Wittock, Hawinkel, Krenicka, Schrijvers, libero: Valkenborg, Ter Hedde. Kwamen in: Moors, Lambrix. ANTWERPEN: Coppens H, Ruysschaer­t, Verbinnen, Van den Vonder, Valencic, libero: Thielemans, Coppens S. Kwamen in: Kazadi, Gaens.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Sarah Coppens neemt het Tongerse blok te grazen.
Foto KAREL HEMERIJCKX Sarah Coppens neemt het Tongerse blok te grazen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium