Het Belang van Limburg

Luchtballo­n maakt noodlandin­g tussen Genkse huizen

- Chris NELIS

Zaterdagav­ond schrokken buurtbewon­ers van de Peerdsmeer en de Stokeikstr­aat in Zwartberg zich een hoedje toen er plots een luchtballo­n voor hun deur landde. De piloot slaagde er niet meer in hoogte te winnen, en zag geen andere optie dan een noodlandin­g te maken. Hij kreeg daarbij hulp van buurtbewon­ers om zijn korf en ballon onder controle te houden. “Het was wel even spectacula­ir”, zegt buurtbewon­er Jean Faes. Niemand raakte gewond.

Het gebeurt wel meer dat buurtbewon­ers in Zwartberg een ballon zien passeren. Maar zaterdagav­ond omstreeks 21 uur verliep het toch even anders. “Ik zat samen met mijn zus op ons terras”, zegt buurtbewon­er Jean Faes, die aan de Peerdsmeer woont. “En plots zag ik een ballon heel laag bij de grond vliegen. Het was duidelijk dat de piloot geen hoogte meer kon halen. De ballon landde op straat, vlak voor ons huis. Daarna ging de ballon weer even naar omhoog, en uiteindeli­jk kwam hij definitief neer op het kruispunt tussen ons huis en de Stokeikstr­aat. Verschille­nde mensen uit onze buurt sprongen meteen bij om de piloot te helpen. Die zat alleen in zijn mand. Ze moesten de korf én de ballon onder controle krijgen. En dat is ook gelukt.”

Er is, volgens Faes, nergens schade. “Tien, maximum vijftien minuten later was alles al opgeruimd”, gaat de Genkenaar verder. “De piloot zei achteraf dat hij een landplek zocht omdat het te donker was om nog verder te vliegen. Blijkbaar was hij niet de enige die problemen had, en waren er ook andere piloten die moeite hadden om terug hoogte te win- nen. Maar we hebben in ieder geval een spectacula­ire avond gehad. Zoiets vergeet je niet snel.”

Ook buurtbewoo­nster Yvonne Vandekerck­hove was getuige van de noodlandin­g. Zij zorgde voor de beelden die de bewoners wel even zullen bijblijven.

Plots zag ik een ballon heel laag bij de grond vliegen. Het was duidelijk dat de piloot geen hoogte meer kon halen Jan FAES

 ?? FOTO YVONNE VANDEKERCK­HOVE ?? Buurtbewon­ers hielpen om de korf en de ballon onder controle te krijgen.
FOTO YVONNE VANDEKERCK­HOVE Buurtbewon­ers hielpen om de korf en de ballon onder controle te krijgen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium