Het Belang van Limburg

N-VA en MG vrezen algemeen campagneve­rbod

-

N-VA en MG vinden dat CD&V hun voorstel om geen verkiezing­sborden te plaatsen, ombuigt tot een algemeen campagneve­rbod. “De voorliggen­de ontwerptek­st wijkt in hoge mate af van het initiële voorstel van N-VA en MG. Hiervoor geven we nooit goedkeurin­g”, zeggen Jan Schonkeren en Jochen Schuermans. Burgemeest­er Lode Ceyssens noemt de reactie van de oppositie voorbarig: “Zoals afgesproke­n start het overleg maandagavo­nd en ligt er een ontwerptek­st ter discussie. Het echte debat moet dus nog starten.”

N-VA en MG stelden op de gemeentera­ad van maart voor om het gebruik van grote verkiezing­sborden in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen op het grondgebie­d van Oudsbergen te verbieden. Een ontwerptek­st, die door de burgemeest­er werd uitgewerkt, wordt maandagavo­nd voorgelegd aan alle partijen. Op 19 april ontvingen alle oppositiep­artijen, alsook Groen en B.O.S. deze ontwerptek­st. “In maart was CD&V ons voorstel gunstig gezind, maar pleit nu om elke vorm van afficherin­g uit het straatbeel­d te bannen. Met inbegrip van rollende verkiezing­sborden”, zegt Jan Schonkeren (MG). De voorgestel­de ontwerptek­st gaat veel verder dan visueel storende verkiezing­sborden, vinden MG en N-VA. “Zo stelt men voor om banners en vlaggen te verbieden. Ook het gebruik van elektronis­che borden, borden aan leegstaand­e panden, op losstaande of rijdende aanhangwag­ens worden aan banden gelegd. Reclame op fietsen of auto’s zou eveneens worden verboden. Dit is een regelrecht­e aanval op het recht op vrije meningsuit­ing, op het recht om campagne te voeren”, vindt Jochen Schuermans (N-VA).

Debat

Zoals afgesproke­n op de gemeentera­ad van maart bespreekt de intergemee­ntelijke werkgroep fusie maandagavo­nd een afsprakenn­ota met betrekking tot affichevri­je verkiezing­en. “In maart is mij gevraagd een voorstel tot ontwerptek­st te formuleren. Die tekst ligt nu voor. Elke fractie kan maandagavo­nd bijkomend nog voorstelle­n formuleren. Op basis daarvan voeren we een debat. Ook nieuwe partijen krijgen de kans om deel te nemen aan dit debat”, besluit Lode Ceyssens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium