Het Belang van Limburg

Actievoerd­ers eisen sluiting kerncentra­les

Actiegroep­en dienen klacht in tegen Doel en Tihange

- Dirk ROEFFLAER

Zaterdag werd op vier plaatsen in België actie gevoerd voor de stopzettin­g van de kernreacto­ren. In Tongeren trokken leden van de actiegroep­en ‘Vereniging Stop Tihange Nederland’ en ‘Nucléaire Stop Kernenergi­e’ naar het politiebur­eau om klacht in te dienen tegen de Belgische staat, de Belgische nucleaire autoriteit FANC en Engie Electrabel S.A.

Naast Tongeren trokken actievoerd­ers uit de Benelux en Duitsland ook naar politiebur­eaus in Brussel, Namen en Eupen. Deze Euregional­e campagne wil de onmiddelli­jke sluiting van kernreacto­ren in Tihange en Doel afdwingen. Zowat 30 Belgische en Nederlands­e actievoerd­ers (een 10tal actievoerd­ers kwam vanuit Maastricht per fiets naar Tongeren) verzamelde­n op het Stadhuispl­ein waar ze werden opgewacht door de politie. Vervolgens trokken ze per twee naar het politiekan­toor om klacht neer te leggen tegen de Belgische staat, de Belgische nucleaire toezichtho­uder FANC en Engie Electrabel S.A., de Franse exploitant van de kerncentra­les in Tihange en Doel.

Verouderd

“We eisen dat de oorzaak en de gevolgen van de scheurtjes eerst duidelijk onderzocht worden. We begrijpen niet dat dergelijk risico genomen wordt. De veiligheid en het leven van miljoenen mensen wordt bedreigd door de verouderde kernreacto­ren in Tihange en Doel. De verantwoor­delijken schieten ernstig te kort in het nakomen van hun plicht om de veiligheid van de mensen te waarborgen”, verduideli­jken Jos Gulikers en Eduard Disch van de vereniging ‘Stop Tihange Nederland’. “Ons hoofddoel is de onmiddelli­jke sluiting van de scheurtjes­reactoren Tihange-2 en Doel-3, en het eerder sluiten van de twee kerncentra­les dan 2025 zoals afgesproke­n in het Energiepac­t.”

De actie werd ondersteun­d door de Aachener Aktionsbün­dnis gegen Atomenergi­e (AAA), Fin du Nucleaire (FDN), Réveil Anti Nucléaire (RAN), Stop-Tihange Deutschlan­d (STD), Stop-Tihange Nederland (STN) en Greenpeace België.

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? Een tiental actievoerd­ers fietste van Maastricht naar Tongeren.
FOTO DIRK ROEFFLAER Een tiental actievoerd­ers fietste van Maastricht naar Tongeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium