Het Belang van Limburg

Oudste gebouw van Hamont-Achel ingestort

Middeleeuw­se Laathoeve was “waardevols­te gebouw van de regio”

- Geert VAN BAELEN

Het oudste gebouw van Hamont-Achel, een schuur van de Laathoeve aan de Beverbeek, is ingestort. De schuur maakt deel uit van een van de oudste boerderijc­omplexen uit de regio. De Erfgoedkoe­pel van de gemeente gaat klacht indienen tegen de eigenaar, die onderhouds­plicht heeft voor het gebouw. Vorige maand luidde de koepel al de alarmbel over de toestand van de schuur.

De schuur stortte woensdagav­ond in, maar het nieuws raakte afgelopen weekend pas bekend. Het gebouw maakt deel uit van de Laathoeve, een complex dat teruggaat tot 1300. In zijn huidige vorm bestaat de Laathoeve minstens sinds de 17de eeuw. Door zijn strategisc­he ligging werd het een herberg, een knooppunt voor postkoetse­n en groeide het uit tot het bestuursce­ntrum van het land van Grevenbroe­k. Tot de jaren 1980 was het gebied via een erfenis eigendom van de KU Leuven. “De huidige eigenaar, een landbouwer, leefde er als een soort beheerder”, zegt Luk Van de Sijpe, voorzitter van de Erfgoedkoe­pel HamontAche­l. “Al jaren waarschuwe­n we dat de oudste schuur op instorten stond. Het dak was vervallen, maar ook de muren vertoonden scheuren en gaten. De Erfgoedins­pectie heeft al een pv opgemaakt, maar ook dat haalde blijkbaar niets uit. De gevolgen zijn desastreus.”

De heemkundig­e kring laat het hier niet bij. “We gaan klacht indienen bij Agentschap Onroerend Erfgoed, en aankloppen bij de gemeente. We hopen dat net zoals bij het Teutenhuis Linmans in Eksel de eigenaar verplicht wordt het gebouw te herstellen. Dat niet doen, zou doodzonde zijn.”

Toeristen

Burgemeest­er Theo Schuurmans (CD&V) betreurt dat het op deze manier is uitgedraai­d. “De Erfgoedins­pectie komt volgende week ter plaatse en dan zal dit zeker een gevolg krijgen. We onder- handelen al geruime tijd met de eigenaar die de schuur niet kon gebruiken voor zijn landbouwac­tiviteiten, en ze daarom ook niet onderhoude­n heeft”, zegt Schuurmans. “Hij had nochtans de plicht om dit geklasseer­de gebouw te onderhoude­n. Met de consulente van Onroerend Erfgoed heb ik hem proberen overtuigen, maar voorlopig kunnen we weinig doen. Als gemeente willen we graag een toeristisc­he herbestemm­ing voor de Laathoeve, met respect voor het historisch­e karakter. Maar we beseffen dat dat niet simpel zal zijn. De hoeve ligt immers ook in natuurgebi­ed. Een haalbaarhe­idsstudie moet uitwijzen wat mogelijk is. Natuurlijk moet ook de rendabilit­eit onderzocht worden: kunnen de opbrengste­n de onderhouds­kosten wel dekken? Want een monument zonder invulling is gedoemd om te verdwijnen. Maar zonder akkoord van de eigenaar kunnen we moeilijk vooruit.”

De eigenaar wil enkel kwijt dat er onderhande­lingen liepen met de gemeente. Vorig jaar reageerde de landbouwer nog verbolgen op de verwijten dat hij de schuur niet zou onderhoude­n. “Ik heb verschille­nde aannemers gecontacte­erd, maar niemand wil aan die schuur beginnen. De muren zijn rot, ik durf er zelfs niet meer binnengaan. Ook heb ik het geld niet om het gebouw in orde te maken: de schuur moet van de onderste steen worden aangepakt.”

 ?? FOTO GVB
FOTO HBVL ?? De schuur was al enige tijd in verval. De oudste fundamente­n van de Laathoeve dateren van 1300, in zijn huidige vorm bestaat de hoeve minstens sinds de 17de eeuw.
FOTO GVB FOTO HBVL De schuur was al enige tijd in verval. De oudste fundamente­n van de Laathoeve dateren van 1300, in zijn huidige vorm bestaat de hoeve minstens sinds de 17de eeuw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium