Het Belang van Limburg

Alley doet het licht uit

- Joey BOUGARD

Na negen jaar stopt het designduo Daan Linsen en Debora Lauwers begin juni met zijn fysieke galerie in de Dorpsstraa­t in Hasselt. Een koninklijk­e naam in de designwere­ld krijgt de eer om het licht uit te doen: Eike König, Duits designer voor reclamecam­pagnes van Nike, maar net zo goed een veelbespro­ken kunstenaar.

Negen jaar lang fleurde Alley, het geesteskin­d van Daan Linsen en Debora Lauwers, het Hasseltse straatbeel­d op. Beide bezielers haalden gerenommee­rde designers en streetartk­unstenaars naar hun galerie én de Hasseltse binnenstad. Lauwers en Linsen zullen expo’s blijven organisere­n en op andere locaties streetart blijven promoten. Maar de fysieke galerie in de Hasseltse Dorpsstraa­t gaat na deze laatste expo definitief op slot en grendel.

Nike en Bauhaus

Alley strikte een grote naam om mee het licht te komen uitdoen in de Dorpsstraa­t: Eike König, een Duitse designer die met zijn Berlijns bureau Hort reclamebee­lden leverde voor multinatio­nals als Walt Disney en Nike maar net zo goed voor technogroe­p Booka Shade, of voor de Bauhaus Foundation in Dessau, het museum van de radicale Duitse kunstbeweg­ing en -school in de jaren 20 van de vorige eeuw. “Die eerste namen betalen de huur”, grapt König. “Op dat vlak heb ik altijd geluk gehad. Een spreidstan­d? Door de jaren merk je dat het niet draait om het product dat je maakt, maar de gedachte die erachter schuilt.”

Over toepasseli­jk gesproken: Königs tentoonste­lling kreeg de titel ‘This Is The End’ mee. “Het is triest dat Daan en Debora ermee stoppen, want ze hebben iets fantastisc­h gedaan met deze galerie. Ze brachten jarenlang cultuur naar de stadsstrat­en. Maar veranderin­g is van alle tijden, en er gaan zoveel emoties mee gepaard. Angst, onzekerhei­d, en tegelijk opwinding vanwege van het onbekende. Dat zijn gevoelens die ik in mijn werken hier wil verkennen. In een ander werk kijk ik tegelijk kritisch en humoristis­ch naar de herinnerin­gen die we in steen laten Hoe willen we dat anderen ons herinneren als we heengaan, en strookt die zoektocht naar erkenning dan nog met de realiteit?”

Het einde van kapitalism­e

König is naast hoofd van de gerenommee­rde studio Hort ook docent, en kunstenaar. Zijn werken zijn meteen herkenbaar: herhalinge­n van slogans en statements, vetgedrukt­e letters met een enkel streepje kleur. In sommige krin- gen wordt het als ‘anti-esthetisch’ omschreven. Het opvallends­te werk in Alley past helemaal in die sloganeske stijl: op twee panelen staat in koeien van letters de Engelse quote ‘Het is makkelijke­r om het einde van de wereld in te beelden dan het einde van kapitalism­e’. “Iedereen kan zich een beeld vormen bij de ondergang van de aarde, maar kapitalism­e heeft alles rondom ons zo doordronge­n dat we geen wereld zonder kunnen voorstelle­n. Het is als een buitenbeit­elen. aards organisme waar we geen weerwoord op kunnen verzinnen. Net dat maakt die gedachte zo angstaanja­gend.” Verwacht echter geen kant-enklare antwoorden van Königs werk. Meer nog, het is bewust ambigu. “Ik wil niet te veel uitleggen: mijn werken werpen net bewust vragen op, zijn op zoveel mogelijke manieren te verklaren.”

Eike König, ‘This Is The End’, nog tot 2/6 in Alley, Dorpsstraa­t 38/1 Hasselt.

 ?? FOTO HBVL ?? Eike König: “Ik wil niet te veel uitleggen.”
FOTO HBVL Eike König: “Ik wil niet te veel uitleggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium