Het Belang van Limburg

Bromance in het Witte Huis

Maar Trump zwicht niet voor Macrons charmeoffe­nsief

-

WASHINGTON - De zogenaamde ‘bromance’ tussen de presidente­n van de Verenigde Staten en Frankrijk leidde gisteren tot verrassend­e taferelen: Macron die Trump met zoenen overlaadde en Trump die gauw wat roos van de “perfecte” Macron veegde.

De twee leiders hebben inderdaad een “geweldige band”. President Trump bevestigde het met zoveel woorden: “Het is voor een keer geen fake news. Eindelijk. Ik vind het zo’n grote eer u hier te mogen ontvangen.” Donald Trump veegde vervolgens wat onzichtbar­e roos van het donkerblau­we pak van zijn gast, een bijna flirterig gebaar waarvan Emmanuel Macron zowaar bijna ging blozen.

Iran

Na de bromance de serieuze zaken: overleg in het Oval Office, gevolgd door een gezamenlij­ke persconfer­entie. En daar kwamen de fundamente­le meningsver­schillen meteen aan het licht, ook weer vooral door toedoen van Trump, die nog eens heel duidelijk maakte hoe hij dacht over de Iran-deal die zijn voorganger Barack Obama samen met de Europese Unie en ook de Franse regering sloot. “Iedereen weet wat ik daarvan vind. Het was een verschrikk­elijk slechte overeenkom­st. Ze had nooit gesloten mogen worden’, sprak Trump. Vervolgens haalde Trump nog een stokpaardj­e van stal: “De handel tussen de VS en Frankrijk loopt moeizaam omdat we de Europese Unie hebben. Ik zou liever alleen met Frankrijk omgaan en niet met de hele EU met zijn onaanvaard­bare handelsbar­rières.”

De Amerikaans­e president leek gisteren dus niet bepaald te zwichten voor het Franse charmeoffe­nsief. Macron herhaalde Franse en Europese standpunte­n inzake Iran, klimaatver­andering en de gevaren van ongebreide­ld nationalis­me, maar zijn gastheer had er geen oren naar.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? De bijzonder amicale begroeting tussen Macron en Trump.
FOTO AP De bijzonder amicale begroeting tussen Macron en Trump.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium