Het Belang van Limburg

35 bewoners zijn alles kwijt

ZWARE BRAND IN FLATGEBOUW IN EISDEN

-

MAASMECHEL­EN - Een hevige brand in een appartemen­tsgebouw aan de Paul Lambertlaa­n in Eisden-Tuinwijk heeft dinsdagoch­tend de volledige bovenste verdieping van het gebouw verwoest. Alle 29 aanwezige bewoners konden op tijd vluchten, maar het pand is voorlopig onbewoonba­ar. Het vuur zou zijn ontstaan in een flat op de bovenste verdieping. De bewoner was op dat moment niet thuis. “Toen ik mijn slaapkamer­raam opende, zag ik brandende stukken van het dak naar beneden vallen”, zegt David Eykens (31). David Eykens (31), die samen met zijn zoontje Lloyd (12) en oma Conny op de eerste verdieping woont, werd dinsdagoch­tend rond iets na drieën gewekt door lawaai van buiten. “De wind dacht ik. Maar toen ik mijn slaapkamer­raam opende, zag ik brandende stukken van het dak naar beneden vallen”, aldus de vader, die meteen zoon Lloyd en zijn moeder uit bed haalde. “Het dak stond toen al in lichterlaa­ie. Ik heb Lloyd en m’n mama zo snel mogelijk naar beneden gebracht. In m’n boxershort. Tijd om mij om te kleden was er niet. Het enige wat ik hebben kunnen mee graaien, was Lloyds boekentas. Gelukkig heeft een buurvrouw mij buiten een broek toegestopt.”

Baby’tje geëvacueer­d

Uiteindeli­jk konden alle 29 aanwezige bewoners – onder wie een twee weken oude baby – tijdig het pand verlaten. Niemand raakte gewond. “Maar we zijn wel álles kwijt”, zucht de jonge Irakees Zaïd Abdul, die twee jaar geleden naar België vluchtte om hier een beter leven uit te bouwen. “Ik woonde op de bovenste verdieping, in het appartemen­t langs de flat waar de brand is uitgebroke­n. Toen ik wakker werd, was de gang al met rook gevuld. Al mijn spullen zijn in vlammen opgegaan. Ik heb niets meer, behalve de kleren die ik nu draag.”

Het oude appartemen­tsgebouw aan de Paul Lambertlaa­n is in handen van een privé-eigenaar en telt 21 flats die voornameli­jk door Macedonisc­he en Bosnische families en bouwvakker­s worden gehuurd. “In 2014 zijn we met vier gezinnen naar België gekomen en sindsdien wonen we allemaal samen in dit gebouw”, vertelt Amir Osmanoski (17). “Toen we beseften dat het dak in brand stond, zijn we in volle paniek naar buiten gelopen. Mijn broers, zus en ouders zijn gelukkig ongedeerd gebleven. Hoe het nu verder moet? Geen idee. Het OCMW biedt alvast een tijdelijke slaapplek aan.”

Oorzaak?

“We hebben de Oude Burelen aan de Heufkenswe­g, een gebouw dat al een tijdje leegstaat, opnieuw in orde gebracht zodat de getroffen gezinnen er tijdelijk terecht kunnen”, zegt burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V). Dertig mensen maakten daar gisteren gebruik van. Vijf anderen vonden bij vrienden of familie onderdak. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Het Limburgse parket stuurde dinsdag het gerechteli­jk

labo, een branddesku­ndige en een branddetec­tiehond ter plaatse voor een bijzonder uitgebreid sporenonde­rzoek, maar op de conclusies is het nog enkele dagen wachten. “We sluiten geen enkele piste uit”, benadrukt parketwoor­dvoerder Jeroen Swijsen. Volgens de bewoners is de brand begonnen in een flat van een bewoner die al minstens drie dagen niet meer thuis was. “Zijn deur heeft al die tijd op een kier gestaan, dus iedereen kon daar vrij binnen of buiten”, weet een buur.

Brandalarm

Hoewel niemand gewond raakte, stelt David zich luidop vragen bij de brandveili­gheid van het gebouw. “Ik ben niet gewekt door het brandalarm, maar door het lawaai van het dak dat aan het instorten was. Het alarm zelf was nauwelijks hoorbaar. Levensgeva­arlijk. Het mag een klein wonder heten dat hier geen doden zijn gevallen.”

Het immobiliën­kantoor dat de flats verhuurde, benadrukt dat het brandalarm wel degelijk werkte. “We hebben het dinsdagmid­dag zelfs moeten afzetten omdat het nog altijd keihard aan het loeien was. Het gebouw was op het vlak van brandveili­gheid 100 procent in orde.”

In de late namiddag mochten verschille­nde bewoners onder begeleidin­g van de politie even terug naar hun flat om spullen op te halen die niet door de brand waren aangetast. “Veel blijft er helaas niet over”, zucht David. “Het bluswater is via de muren naar binnen gesijpeld, en de rookgeur is amper te houden. Gelukkig hebben mijn computer en Lloyds Play Station het droog gehouden, dus die heb ik alvast meegenomen. Maar onze kleren zijn allemaal om weg te gooien. Morgen (woensdag, nvdr.) trekken we naar de voedselban­k voor tweedehand­skleding. We kunnen tijde- lijk bij mijn vader terecht, maar ik wil nu zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe huurwoning. Al wordt dat geen makkelijke opdracht als alleenstaa­nde, werkzoeken­de vader.”

 ??  ??
 ?? Ruben STEEGEN/ Jos THOMASSEN ??
Ruben STEEGEN/ Jos THOMASSEN
 ??  ?? De oorzaak van de brand is voorlopig nog niet duidelijk.
De oorzaak van de brand is voorlopig nog niet duidelijk.
 ?? FOTO TOM PALMAERS/JEFFREY GAENS/JOS THOMASSEN ?? De vlammen sloegen al snel door het dak van het flatgebouw.
FOTO TOM PALMAERS/JEFFREY GAENS/JOS THOMASSEN De vlammen sloegen al snel door het dak van het flatgebouw.
 ??  ?? Bewoner David Eykens
Bewoner David Eykens

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium