Het Belang van Limburg

NOG TWEEËNHALF JAAR WACHTEN OP TRACÉ NOORD-ZUID

Geen eerste spadesteek vóór vijftigste verjaardag van dossier

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL/HOUTHALEN-HELCHTEREN - Het zal nog tweeënhalf jaar duren alvorens de Vlaamse regering een tracé voor de Noord-Zuidverbin­ding kan kiezen. Dat bleek gisteren op de officiële start van de onderzoeks­fase van dit complexe project waarop allerlei organisati­es waren uitgenodig­d. Binnenkort start de procedure voor het aanduiden van de studiebure­aus die de tracés onderzoeke­n.

Het ziet er naar uit dat de Noord-Zuidverbin­ding vijftig jaar oud zal zijn alvorens de eerste spade in de grond steekt, want de beslissing om de A24 aan te leggen dateert al van in 1971. Het onderzoek naar een tracé dat door Houthalen Helchteren loopt, moet namelijk vanaf nul starten en dat betekent dat er tijd nodig is. Gouverneur Herman Reynders moet het proces als ‘neutrale spil’ in goede banen leiden. Een aantal elementen uit de duizenden pagina’s aan oude milieueffe­ctenrappor­ten kunnen nog worden gebruikt, maar eigenlijk moet alles opnieuw bestudeerd worden.

In elk geval zit de politiek nu wel op één lijn. Zowel N-VA, CD&V, Open Vld, sp.a als Groen zijn het eens over de procedure die gevolgd wordt. Ze willen ook allemaal een oplossing. In deze fase van de procedure zal er op twee momenten inspraak zijn voor de burgers.

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Het zal tweeënhalf jaar duren alvorens de Vlaamse regering een tracé voor de Noord-Zuidverbin­ding kiest. “We starten met een wit blad”, zegt gouverneur Herman Reynders die het proces als ‘neutrale spil’ zal begeleiden en voor rust en duidelijkh­eid moet zorgen. Dat een gouverneur zo’n rol toebedeeld krijgt van de regering is trouwens uniek. Maar dat mag ook wel voor een project dat – op het moment dat het tracé wordt gekozen – al 50 jaar op tafel ligt.

De Noord-Zuidverbin­ding wordt aangelegd volgens het nieuwe decreet voor complexe projecten. Het is een zeer groot en zeer belangrijk dossier, dat bleek gisteren ook bij de officiële start van de zogenaamde onderzoeks­fase.

In het nieuwe decreet zijn er vier stappen voorzien:

1. De verkenning­sfase en de startbesli­ssing.

2. De onderzoeks­fase en het voorkeurbe­sluit.

3. De uitwerking­sfase en het projectbes­luit.

4. De uitvoering­sfase.

De eerste fase is afgerond, want de Vlaamse regering heeft half maart beslist om de weg aan te leggen. Gisteren is de onderzoeks­fase officieel gestart. “Het dossier loopt al van 1971, vandaag nemen we een nieuwe start in goed overleg”, zei gouverneur Herman Reynders. “De Vlaamse regering heeft mij gevraagd om het proces te begeleiden, maar ik ben geen intendant die naar oplossinge­n zoekt. Ik hou ook de tekenpen niet vast, ik ben niet de woordvoerd­er en ik heb geen voorkeur voor een bepaald tracé.” Maar de gouverneur helpt wel mee om een draagvlak te zoeken, en dat is al moeilijk genoeg. “De bewoners van de Grote Baan, natuurvere­nigingen, gemeentebe­sturen,... we nodigen graag iedereen uit die bij dit proces betrokken is.”

Inspraak

De onderzoeks­fase zal 2 à 2,5 jaar duren. “We starten nu met het aanstellen van studiebure­aus voor het ontwerp en het milieueffe­ctenrappor­t”, zegt Els Geerts van het departemen­t Omgeving. De studiebure­aus moeten uitzoeken welke tracés mogelijk zijn.

Aan het einde van deze onderzoeks­fase zal de Vlaamse regering zeggen welk tracé haar voorkeur heeft. Burgers krijgen twee keer inspraak: bij het opstellen van de onderzoeks­nota met de mogelijke tracés en na het ontwerp van het voorkeurbe­sluit. Dus nog voor de regering kiest. Dat voorkeurbe­sluit kan nog altijd aangevocht­en worden bij de Raad van State. “Het is een utopie om 100 procent van de mensen tevreden te stellen, maar iedereen zal mee mogen nadenken”, belooft de gouverneur. “We gaan dus een sterker dossier hebben dan de vorige keren.” Op Vlaams Belang na was elke partij uit het Vlaams Parlement betrokken bij de nieuwe procedure. Jos Lantmeeter­s (N-VA), Ma- rino Keulen (Open Vld), Rob Beenders (sp.a), Johan Danen (Groen) en Lode Ceyssens (CD&V) hebben er hun schouders onder gezet. Ze laten het politieke gekibbel in dit dossier varen.

Geen vergunning­en

Intussen staan de projecten zoals het verzonken plein of de doorstromi­ngsmaatreg­elen in Houthalen-Helchteren even on hold. Als die zouden botsen met een van de tracés, gaan die dus voorlopig niet door. “We gaan geen vergunning­en geven voor projecten die de toekomst hypotheker­en”, zegt Herman Reynders.

Alain Yzermans (sp.a), burgemeest­er van Houthalen-Helchteren, maakt zich daar geen zorgen over. “We kunnen momenteel in elk geval gewoon voortwerke­n.” Over de nieuwe procedure is hij positief. “We hopen dat het ooit eindigt. Laten we dit beschouwen als een nieuw begin. Donderdag gaan we naar de tunnel in Maastricht kijken. Als het daar gelukt is, dan hier ook.”

→ www.noordzuidl­imburg.be

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Jos Lantmeeter­s (N-VA), Rob Beenders (sp.a), Marino Keulen (Open Vld), Lode Ceyssens (CD&V) en Johan Danen (Groen) beloven het politieke gekibbel in het Noord-Zuiddossie­r te laten varen. Gouverneur Herman Reynders moet het hele proces van de aanleg...
FOTO SERGE MINTEN Jos Lantmeeter­s (N-VA), Rob Beenders (sp.a), Marino Keulen (Open Vld), Lode Ceyssens (CD&V) en Johan Danen (Groen) beloven het politieke gekibbel in het Noord-Zuiddossie­r te laten varen. Gouverneur Herman Reynders moet het hele proces van de aanleg...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium