Het Belang van Limburg

Limburgse jongeren verspillen veel meer voeding dan ouderen

- Guy THUWIS

HASSELT - 2 op de 10 Limburgers gooien minstens maandelijk­s voeding weg die nog in de ongeopende verpakking zit. Jongeren springen het kwistigst om met voeding. Van de min 35-jarigen gooien 4 op de 10 minstens maandelijk­s voeding weg in ongeopende verpakking­en. Amper 7% van de 55-plussers bezondigt zich daaraan.

Eens de verpakking geopend, wordt er nog veel meer voeding weggegooid. Bijna 4 op de 10 Limburgers gooien maandelijk­s voedsel weg dat in een geopende verpakking zit. Ook hier weer gooien jongeren (62%) veel sneller voedsel weg dan ouderen (18%). “De oudere generatie denkt wellicht nog altijd dat voeding weggooien zonde is. En ze hebben gelijk: verspillin­g is zonde”, zegt directeur Kris Somers van Limburg.net. “Met voeding zouden we eigenlijk heel spaarzaam moeten omspringen. Vooral ook omdat er heel veel tijd en energie steekt in het bereiden van maaltijden. Mensen vragen ons wel eens of ze ecologisch goed bezig zijn als ze restjes van het eten op de composthoo­p gooien: neen dus!”

Afvalbelas­ting

“Eigenlijk begint het met het koopgedrag”, zegt woordvoers­ter Ilse Luypaerts van Limburg.net. “Mensen kunnen beter iets minder impulsief te werk gaan bij het inkopen. Beter een lijstje maken voor je vertrekt.”

In Nederland heeft men becijferd dat een gemiddeld gezin jaarlijks 300 tot 400 euro weggooit aan verspild voedsel. “Dat is drie keer zoveel als een gezin bij ons gemiddeld betaalt voor de afvalbelas­ting”, vergelijkt Somers. “Als mensen een derde minder zouden verspillen, is hun belasting met andere woorden betaald. Als we helemaal niks meer zouden verspillen, hadden we zelfs geen afvalbelei­d meer nodig… Frappant is wel dat jongeren de ergste verspiller­s zijn. Blijkbaar zit het in de mindset en is er weinig aandacht voor bij jongeren.”

Oud brood

4 op de 10 Limburgers gooien wekelijks overschotj­es van maaltijden weg. Oud brood wordt het vaakst weggegooid. Op de tweede plaats komen overschotj­es van zelf bereide maaltijden en op de derde kaas of charcuteri­e die niet meer goed zijn. “Brood wordt het vaakst weggegooid, terwijl je met

oud brood nog

Restafval

zoveel kunt maken: croutons of paneermeel bijvoorbee­ld”, legt Ilse Luypaerts uit. “Vzw Vlaco heeft een handig boekje over het koken met restjes. Met acties zoals de foodtruck komen we ook naar de mensen met tips tegen voedselver­spilling.”

Het afval dat bij de bereiding van maaltijden ontstaat (schillen, eierschale­n, enzovoort), komt meestal terecht bij het gft (groente-, fruit- en tuinafval), het restafval, de huisdieren of de compostbak. Overschott­en van zelf bereide maaltijden worden meestal de volgende dag gegeten. 4 op de 10 geven in de eerste plaats aan dat ze overschott­en de volgende dag opeten. 17% vriest ze in en 16% geeft de overschotj­es aan de huisdieren. De jongste leeftijdsc­ategorieën gooien overschott­en van zelf bereide maaltijden sneller bij het restafval. Driekwart van de Limburgers heeft er moeite mee om eten in de vuilnisbak te gooien. Vooral ouderen (81% van de 55-plussers) vinden het lastig. Jongeren (-35 jaar) geven meer aan dat ze liever wat extra eten maken om er zeker van te zijn dat er genoeg is. Ze zijn ook minder geneigd om de restjes van het restaurant mee naar huis te nemen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium