Het Belang van Limburg

Boek en tentoonste­lling over halve eeuw Noord-Zuidverbin­ding

-

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Een dossier dat al een halve eeuw aansleept verdient wat aandacht, vond de geschied- en heemkundig­e kring De Klonkviool van Houthalen-Helchteren. Zij hebben daarom een boek en een tentoonste­lling samengeste­ld rond 47 jaar Noord-Zuidverbin­ding.

Op de expo in de oude pastorij van Houthalen kan je een groot plan van de A24 bekijken, de weg die gepland was ten oosten van de centra van Helchteren en Houthalen, dwars door natuurgebi­eden Tenhaagdoo­rnheide en de Teut. Dé slogan die je toen alom hoorde was: ‘A24, een aanslag op Limburg’. “Dat tracé dateert al van 1971”, zegt Vic Lijnen, secretaris van De Klonkviool. De heemkundig­e kring lijst alle scenario’s op die hebben gecirculee­rd in het dossier. Ook de niet-officiële, en dat zijn er meer dan tien. Markant zijn vooral de verzamelde uitspraken van ministers allerhande die zich in de loop der jaren met de Noord-Zuidverbin­ding hebben beziggehou­den. In dat rijtje: Johan Sauwens (toen Volksunie, nu CD&V), Steve Stevaert (sp.a), Patrick Dewael (Open Vld), Kris Peeters (CD&V), Hilde Crevits (CD&V) en Ben Weyts (N-VA).

Ook leuk: bezoekers van de tentoonste­lling mogen in een stemhokje hun eigen voorkeurtr­acé kiezen. In juni wordt die uitslag bekendgema­akt.

→ De tentoonste­lling is nog tot eind mei elke zondag van 14 tot 17 uur of elke dinsdag van 9 tot 12 uur te bezoeken in de oude pastorie, Pastorijst­raat 13, Houthalen. Het boek ‘De Noord-zuidkeuze in Houthalen-Helchteren 1971-2018’ kan je daar kopen voor 20 euro.

 ??  ?? De Grote Baan is pas in de jaren ’50 voorzien van dubbele rijstroken en asfalt. Daarvoor was het een kiezelweg. De bomen hebben er nog tot in de jaren ’70 gestaan.
De Grote Baan is pas in de jaren ’50 voorzien van dubbele rijstroken en asfalt. Daarvoor was het een kiezelweg. De bomen hebben er nog tot in de jaren ’70 gestaan.
 ?? FOTO'S DE KLONKVIOOL. ??
FOTO'S DE KLONKVIOOL.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium