Het Belang van Limburg

Terreurpro­ces tegen Tsjetsjeen­se weduwe uit Dilsen van start

Parket: “Wilde zich in Syrië bij IS aansluiten”

- Nancy VANDEBROEK

DILSEN-STOKKEM/GENT - Een 47-jarige vrouw uit Dilsen-Stokkem verschijnt vandaag voor de correction­ele rechtbank in Gent op beschuldig­ing van poging tot deelname aan de activiteit­en van een terroristi­sche groep. Madinat D., van Tsjetsjeen­se origine, zou naar Syrië hebben willen reizen om er zich aan te sluiten bij de terroriste­n van IS.

Madinat D. verblijft al sinds 2008 in ons land en heeft ook de Belgische nationalit­eit. Na de moord op haar man ontvluchtt­e ze met haar twee kinderen haar thuisland Tsjetsjeni­ë. Ze kwam in Dilsen-Stokkem terecht.

Onderschep­t in Turkije

Volgens het federale parket wilde de vrouw eind 2014 samen met een kennis, de eveneens Tsjetsjeen­se Petimat A. uit Gent, naar Syrië afreizen om er zich aan te sluiten bij terreurgro­ep IS. De vrouwen werden echter onderschep­t aan de grensoverg­ang tussen Syrië en Turkije, samen met nog heel wat anderen. Madinat D. werd in de boeien geslagen en belandde in een Turkse gevangenis. Later werd ze overgebrac­ht naar Duitsland en vandaaruit gerepatrie­erd naar ons land.

In de zaak werd ook onderzoek gevoerd naar medeverdac­hten in Noorwegen, Duitsland, Spanje en Turkije. Een van de mensen die samen met D. werden onderschep­t, is inmiddels in Spanje veroordeel­d tot vijf jaar effectief. Jan Keulen, de raadsman van Madinat D.: “Mijn cliënte ontkent dat ze van plan was naar Syrië af te reizen. Maandag ontving ik pas het bericht van het federale parket dat ze gedagvaard was. Ik kan in- houdelijk dan ook niet ingaan op de zaak. Wij zullen op de zitting onmiddelli­jk om uitstel vragen, zodat het dossier op een latere datum behandeld kan worden.”

Zwarte weduwen

Tijdens het proces moet blijken in welke mate de Dilsense vrouw geradicali­seerd is. Mogelijk heeft ze zich laten inspireren door de Zwarte Weduwen, een groep Tsjetsjeen­se vrouwen die sinds 2000 al meer dan dertig zelfmoorda­anslagen hebben gepleegd in hun thuisland en in Rusland. Deze verbitterd­e, getraumati­seerde weduwen nemen wraak voor het verlies van hun man in de Tsjetsjeen­se oorlogen door zich aan te sluiten bij een terroristi­sche organisati­e. Ze zouden daarbij gemotiveer­d zijn door jihadistis­che ideologieë­n en verlangen naar het martelaars­chap.

 ?? FOTO HBVL ?? De Hasselaar bezat twee geneutrali­seerde raketwerpe­rs van het type M72 LAW.
FOTO HBVL De Hasselaar bezat twee geneutrali­seerde raketwerpe­rs van het type M72 LAW.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium