Het Belang van Limburg

Nederlands­e bevers verhuizen naar Engeland

Natuurhulp­centrum helpt ‘probleembe­vers’ emigreren

- Mireille MAES

OPGLABBEEK - Minstens twee beverfamil­ies die in Nederlands­Limburg voor problemen zorgen, emigreren in het najaar naar Engeland. Het Natuurhulp­centrum van Opglabbeek helpt met de verhuis, en zal de dieren ook opvangen tot alle leden van de familie gevangen kunnen worden. “Er moeten nog enkele hobbels worden genomen”, zegt Hettie Meertens van de Nederlands­e organisati­e Natuurontw­ikkeling. “Maar na de zomervakan­tie hopen we de eerste twee beverfamil­ies naar Engeland te brengen.”

Nederlands-Limburg kampt met een beverprobl­eem. Op verschille­nde plaatsen in de provincie zorgt de knager voor flink wat moeilijkhe­den. De overheid besliste zelfs dat bevers doden toegelaten is als er geen andere opties zijn. De laatste maanden werden er al vijftien bevers gedood. “Dat kan nu wel even niet meer, omdat de bevers op dit moment jongen hebben”, zegt Meertens. “Dus nu hebben we tot na de zomervakan­tie om in kaart te brengen welk papierwerk we nodig hebben om bevers die op de probleemli­jst staan te verhuizen.”

De eerste etappe van die migratie is niet zo lang: van Nederlands­Limburg naar het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek. “Bevers vangen is niet eenvoudig”, zegt Meertens. “Een hele familie in één keer vangen is zelfs onmogelijk. De bevers worden daarom in het Natuurhulp­centrum opgevangen tot hun familie opnieuw compleet is. Maar een perfect gezond wild dier van Nederland naar België transporte­ren is een stuk moeilijker dan een gewond dier verhuizen. We zijn aan het bekijken welke documenten nodig zijn voor de beververhu­izing.”

Quarantain­e

De Nederlands­e bevers zullen na de overtocht sowieso een tijdje in quarantain­e blijven. “In Engeland zullen ze willen onderzoeke­n of de dieren gezond zijn. Ik schat dat de bevers ongeveer een maand afgezonder­d zullen zitten.” Over het Kanaal zien ze de Nederlands­e bevers in ieder geval graag komen. “Enkele jaren geleden hebben ze in Engeland opnieuw bevers uitgezet. Door daar nu ook Nederlands­e bevers te introducer­en, kunnen ze hun populatie versterken en gezonder maken. Dat is tenminste het plan.” De samenwerki­ng met Engeland is niet dé oplossing voor het Nederlands­e beverprobl­eem. Wel haalt het even de druk van de ketel. “Voor individuel­e probleemfa­milies is het uiteraard goed. En na het transport van de eerste families kunnen er misschien nog enkele gezinnen volgen. Maar ooit stoppen de transporte­n.”

Een grote waterbak, veel takken en genoeg eten. Meer is niet nodig om een familie bevers voor een tijdje tevreden te houden

Sil JANSSEN

Expertise

Sil Janssen en zijn collega’s van het Natuurhulp­centrum zijn alvast blij dat ze hun steentje kunnen bijdragen aan deze reddingsop­eratie van enkele beverfamil­ies. “Dat de vereniging bij ons uitkwam, is om allerlei redenen logisch. We werken vaker samen, en intussen hebben we ook de expertise voor de opvang van bevers. Er zit nu zelfs een bever hier, en die voelt zich goed. Een grote waterbak, veel takken en genoeg eten. Meer is niet nodig om een familie bevers voor een tijdje tevreden te houden”, besluit Janssen.

 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ?? In het Natuurhulp­centrum vangen ze regelmatig zieke bevers op. Op dit moment zit er ook eentje in Opglabbeek.
FOTO NATUURHULP­CENTRUM In het Natuurhulp­centrum vangen ze regelmatig zieke bevers op. Op dit moment zit er ook eentje in Opglabbeek.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium