Het Belang van Limburg

Natuurpunt organiseer­t eerste online lezing over wolvin Naya

-

LEOPOLDSBU­RG - De terugkeer van de wolf in Limburg roept bij veel mensen nog steeds vragen op. Zij kunnen vanavond – zonder uit hun zetel te komen – tijdens een online lezing hun ei kwijt. Natuurpunt laat bij dat webinar een aantal wolvenkenn­ers op de deelnemers los. “En wie daarna nog meer info wil, kan via de chat vragen stellen aan onze zoogdierex­perten”, zegt Joeri Cortens.

Op 3 januari stak wolvin Naya de Nederlands­e grens over in Lozen, deelgemeen­te van Bocholt. Vandaar trok ze richting militair domein in Leopoldsbu­rg, waar ze zich nog steeds thuis voelt. En dat intrigeert heel wat Limburgers. Wie in het geheimzinn­ige leven van de wolf wil worden ingewijd, moet dankzij de webinar – een seminar op het web – niet eens de deur uitkomen. “Het principe van zo’n online lezing is simpel”, zegt Cortens. “Op onze site kunnen de mensen zich aanmelden. Aan de deelnemers vragen we vooraf wel om een poll in te vullen: ‘Wat vind je dat er met Naya moet gebeuren?’ . Er zijn drie opties: met rust laten, een mannetje introducer­en of vangen. Wie vooraf al een vraag voor onze experten heeft, kan die ook al doorspelen. Dan kunnen wij ons al een beetje voorbereid­en”, legt Cortens uit. De resultaten van de poll worden tijdens de lezing bekendgema­akt.

Autopsie

Cortens gaat de lezing vanop het hoofdkanto­or van Natuurpunt in Mechelen aan elkaar praten. “We hebben voor deze webinar vier filmpjes van Vlaamse wolvenkenn­ers gemaakt. Ze vertellen allemaal specifiek over het werk dat ze doen. Zo legt Koen Van Den Berge van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (INBO) uit hoe een wolvenbeet van bijvoorbee­ld een hondenbeet kan worden onderschei­den, en wat je uit de autopsie van een doodgerede­n wolf leert. Frederik Thoelen van Vogelbesch­erming Vlaande- ren vertelt meer over de reportage die hij samen met TVL maakte. Hij volgde het spoor van Naya vanuit Duitsland tot in NoordLimbu­rg.” Zoogdieren­expert Diemer Vercayie ging dan weer in Bosland op zoek naar Naya’s sporen. “Of hij ze vond, laat ik nog even in het midden. En ten slotte ben ik Gie Luyts nog gaan interviewe­n. Hij schreef een boek over hoe de wolf ooit uit Vlaanderen verdween.” Volgens Cortens wordt het een geanimeerd­e uiteenzett­ing. Inschrijve­n voor deze lezing kan via www.natuurpunt.be. Er zijn door technische beperkinge­n wel maar duizend plaatsen voor de live webinar. De lezing kan na afloop wel altijd herbekeken worden.

 ?? FOTO NORMAN STIER/VENDULA MEISSNER-HYLANOVA/HUGH JANSMAN ?? Naya kreeg in november 2016 als welp een halsband met zender.
FOTO NORMAN STIER/VENDULA MEISSNER-HYLANOVA/HUGH JANSMAN Naya kreeg in november 2016 als welp een halsband met zender.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium