Het Belang van Limburg

“Enkel van jonge krokodille­n maakt men sacochen”

-

Vandaag huldigt het Vlaams Parlement Herman De Croo (Open Vld) voor zijn 50-jarige parlementa­ir mandaat. Naast de ongetwijfe­ld spitsvondi­ge toespraak van het 81-jarige Orakel van Brakel zelf, staan een laudatio van parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA) en minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op het programma. Dat De Croo senior deze laatste ooit het boekje ‘Wat is humor?’ wilde bezorgen “omdat hij er veel uit zou kunnen leren” en Vlaams-nationalis­ten “een mentale handicap” toedichtte, vergeten we gemakshalv­e.

Het moet gezegd, Herman De Croo is een politiek fenomeen. Op 31 maart 1968 voor het eerst verkozen voor de Kamer op de toenmalige PVV-lijst. De vijf daaropvolg­ende decennia zou hij ook schepen en burgemeest­er in Brakel, Senator, Vlaams Parlements­lid, partijvoor­zitter, minister en Kamervoorz­itter worden. Daarnaast mag de bezieler van het Brusselse Autoworld zich al twintig jaar lang minister van Staat noemen, en kreeg hij onderschei­dingen in veertien landen, van Ridder-Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau tot het Grootkruis van de Orde van de Azteekse Adelaar in Mexico. De blauwe godfather heeft ondertusse­n al een dertigtal kiescampag­nes achter de rug. Zijn succesform­ule is al die tijd onverander­d gebleven. “Als je een zaal binnenkomt, wandel je eerst naar het midden van de linkergeve­l, dan naar het midden van de overkant, vervolgens naar het midden van de rechtergev­el, en dan terug naar buiten. Op die manier heeft iedereen je in goed een half uur gezien”, verklapte De Croo ooit eens. En nog: “Veel mensen zijn niet geïnteress­eerd in politiek, laat staan in een verkiezing­sfolder. Vraag daarom altijd eerst vanwaar ze zijn, en vertel een anekdote over iets of iemand in hun woonplaats. Dat wekt sympathie en creëert een opening naar een gesprek. En op het einde smeken ze haast om je folder.”

Het is weinigen gegeven maar Herman De Croo heeft zijn naam ook geschonken aan een taalfenome­en: het decrooïsme, zeg maar een vorm van taalacroba­tie waarbij kromtaal tot kunst wordt verheven. “Met een krant kun je zowel een minister als een vlieg doodslaan”; “Ik een oude krokodil? Enkel van jonge krokodille­n maakt men sacochen”; “Wie boter op het hoofd heeft, moet niet in de zon gaan staan”; en “Als de kiezer dat wil, blijf ik Kamerlid tot aan mijn dood. Daarna verhuis ik naar de Senaat” zijn slechts enkele van de ruim duizend decrooïsme­n.

Alle lof en eer ten spijt, breekt echtgenoot, vader van twee kinderen, volksmens en fervent zondagsrui­ter Herman De Croo vandaag geen record. Dat staat nog altijd op naam van socialist Camille Huysmans, de Bilzenaar die Antwerps burgemeest­er, minister en premier werd en vanaf 1910 maar liefst 55 jaar lang in het parlement zetelde. Maar records zijn er om gebroken te worden. Afspraak dus in 2023, samen met het sympathiek­e Orakel van Brakel.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium