Het Belang van Limburg

8,7 miljoen aan boetes door kilometerh­effing

Tol voor vrachtwage­ns bestaat twee jaar

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - De kilometerh­effing voor vrachtwage­ns heeft vorig jaar 676 miljoen euro opgebracht. Ruim de helft kwam van buitenland­se weggebruik­ers. Het systeem raakt ook steeds beter ingeburger­d, waardoor het aantal overtredin­gen daalt. In totaal werd tot nu toe 8,7 miljoen euro aan boetes geïnd.

Sinds 1 april 2016 moeten alle vrachtwage­ns boven de 3,5 ton kilometerh­effing betalen als ze gebruikmak­en van het Belgische wegennet. In 2017 – het eerste volledige jaar – bracht die tol 676 miljoen euro op, blijkt uit het jaarversla­g van beheerder Viapass. Daarvan ging 424,5 miljoen naar Vlaanderen, 241,5 miljoen naar Wallonië en 10,1 miljoen naar Brussel. Van die 424,5 miljoen euro voor Vlaanderen moet wel nog de kostprijs van het systeem (190 miljoen) worden afgetrokke­n. Dan blijft een netto-opbrengst van 234,5 miljoen over. Dat geld vloeit naar de algemene middelen (180 miljoen), flankerend beleid voor de transports­ector (40 miljoen) en extra investerin­gen in wegen (14,5 miljoen). Dat laatste komt bij de 100 miljoen euro per jaar die Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) eerder al uittrok voor investerin­gen in infrastruc­tuur.

Buitenland­ers

Van de totale opbrengst van de kilometerh­effing komt 54 procent – 365 miljoen euro – van buitenland­se weggebruik­ers. Het gaat vooral om vrachtwage­ns uit Nederland, Polen, Roemenië, Duitsland, Litouwen, Frankrijk, Bulgarije en Luxemburg.

In Europa zijn vandaag 800.000 vrachtwage­ns uitgerust met een On Board Unit (OBU), het registrati­etoestel dat nodig is om in België te mogen rijden. In totaal legden alle vrachtwage­ns met een OBU vorig jaar 6,13 miljard geregistre­erde kilometers af. Gemiddeld reden er 140.000 trucks op de Belgische wegen, goed voor een opbrengst van 2,4 miljoen euro per werkdag.

De kilometerh­effing is ook een graadmeter voor de economie. In vergelijki­ng met de periode aprildecem­ber 2016 werd in dezelfde maanden vorig jaar 3,4 procent meer kilometers afgelegd en 3,17 procent meer tolgeld geïnd.

Minder overtreder­s

Intussen blijkt het systeem voor vrachtwage­ns steeds beter ingeburger­d. “Voor kilometerh­effing gebeurt de controle zowel automatisc­h aan de hand van de portieken boven de snelweg als via mobiele controlete­ams. Uit het dalende aantal vaststelli­ngen blijkt dat de regelgevin­g steeds correcter wordt nageleefd”, zegt Kris De Sagher van de Vlaamse Belastingd­ienst.

Zo werden in 2017 bijna 13.000 overtredin­gen vastgestel­d met de vaste portieken. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er dat nog 1.262. De controles door mobiele teams, die vooral uitgevoerd worden op punten waar misbruik wordt vermoed, zijn wel nog altijd succesvol. Zo werden de eerste drie maanden van dit jaar 264 overtreder­s betrapt. Vorig jaar waren er dat 816 in het hele jaar.

In de twee jaar dat de kilometerh­effing bestaat, van 1 april 2016 tot 1 april 2018, werd in totaal 8,7 miljoen euro aan boetes uitgeschre­ven. Sinds begin dit jaar is het boetesyste­em wel hervormd. Vroeger kostte een overtredin­g meteen 1.000 euro, sinds 1 januari is de boete afhankelij­k van de aard van de overtredin­g en kost het 100 tot 1.000 euro.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium