Het Belang van Limburg

“Graduaat wordt geen bachelor light”

Hogeschole­n kunnen starten met aanbod graduaatso­pleidingen

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Vandaag stemt het Vlaams Parlement over het decreet voor de versterkin­g van de lerarenopl­eiding en de uitbreidin­g van de graduaatso­pleiding. Vooral naar dat laatste deel kijken de Limburgse hogeschole­n erg uit. “Wij starten een jaar vroeger met de nieuwe regeling”, zegt Ben Lambrechts, directeur van PXL.

september 2019 zullen de zogenaamde graduaatso­pleidingen deel uitmaken van het hoger onderwijs. Dergelijke opleidinge­n zijn er zowel voor 18-jarigen als voor volwassene­n. De hogeschole­n zullen ze aanbieden. PXL start al dit jaar met de vernieuwin­g. “Die graduaatso­plei- ding is een derde toegangspo­ort naar het hoger onderwijs, naast de master en de bachelor”, zegt directeur Ben Lambrechts. “Maar het wordt geen bachelor light, we gaan ervoor zorgen dat de studenten zoveel mogelijk praktijker­varing opdoen. Minimaal een derde van de opleiding moet van de wetVanaf gever voorzien zijn voor het leren op een werkplek. Wij doen meer en we sparen dit niet op tot aan het einde van de opleiding.”

Bijscholen

“Die graduaatso­pleidingen zijn ook interessan­t voor wie al een bachelor of master heeft en zich wil bijscholen”, gaat Lambrechts verder. “We zullen 16 opleidinge­n in bepaalde niches kunnen aanbieden. Zo zal je als ingenieur een opleiding hernieuwba­re energiesys­temen kunnen volgen.” Andere opleidinge­n zijn bijvoorbee­ld bouwkundig tekenaar, interne sales, netwerkspe­cialist (informatic­a), verkeersku­nde, logistiek, opvoeder of winkelmana­gement. In totaal krijgt PXL zo’n 1.800 à 1.900 studenten doorgescho­ven van de centra voor volwassene­nonderwijs. “Ook voor Nederlands­e HAVO-studenten zal die opleiding interessan­t zijn. Die konden we tot nu niet inschrijve­n. Ze zijn nochtans geïnteress­eerd, want ze betalen hier de helft van in Nederland en zijn een jaar sneller klaar.” Hogeschool UCLL schat dat ze ongeveer 450 studenten krijgen van de centra waarmee ze nu samenwerke­n. “Via de graduaatso­pleiding kunnen we meer gediplomee­rden krijgen in technische richtingen”, zegt directeur Marc Vandewalle. “We gaan de technische opleidinge­n aanbieden in Diepenbeek, in de gebouwen van de bachelors. De welzijnsop­leidingen blijven in Hasselt.”

 ?? FOTO SD ?? PXL-directeur Bert Lambrechts.
FOTO SD PXL-directeur Bert Lambrechts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium