Het Belang van Limburg

“Jaarlijks redden we liefst 1,5 MILJOEN KILO voedsel van de vuilnisbak”

Depot Margo uit Diepenbeek gaat verspillin­g tegen

- Ruben STEEGEN

DIEPENBEEK - De Belg gooit elk jaar gemiddeld 26 kilo perfect eetbaar voedsel weg. Voor heel Vlaanderen gaat het om ruim 150.000 ton voeding die jaarlijks wordt verspild. Dat kan en móet anders, vinden ze bij Depot Margo. De Diepenbeek­se organisati­e, onderdeel van Rimo Limburg, redt jaarlijks ruim vijftig ton groenten en fruit van de vuilnisbak en verdeelt dat lekkers vervolgens aan sociale restaurant­s, hulporgani­saties en sociale kruidenier­s in de provincie. Wij volgden de weg die het voedsel bij Depot Margo aflegt: van de overschotj­es bij de veiling in Sint-Katelijne-Waver tot een smakelijke dagschotel bij restaurant Klavertjev­ier in Hasselt.

6.15 uur Diepenbeek

Mandy Arbijn, medewerkst­er bij Depot Margo, vertrekt voor dag en dauw richting de veiling van BelOrta in Sint-Katelijne Waver, waar elke ochtend duizenden tonnen dagverse groenten worden verhandeld. “Maar elke asperge of wortel die niet onder een bepaalde minimumvoe­r prijs de deur uit raakt, verdwijnt uit de reguliere handel”, weet vrijwillig­er Rik Van Boven, die elke week mee met Mandy richting Sint-Katelijne-Waver kart. “Zonde natuurlijk, want al die groenten zijn gekeurd en perfect in orde. Om al dat lekkers niet verloren te laten gaan, deelt de veiling de overschott­en uit aan sociale organisati­es zoals Depot Margo. Helemaal gratis. Op die manier redden we wekelijks tonnen voedsel van de vuilnisbak.”

8 uur Veiling Sint-Katelijne-Waver

Rik en Mandy komen aan op de veiling, waar het drummen is voor een plekje. In totaal zijn er meer dan twintig sociale organisati­es aanwezig om overschott­en op te halen. “We voorzien daarvoor zelfs een aparte hal”, legt Luc Peeters van BelOrta uit. “Waarom we dit doen? Om voedselver­spilling tegen te gaan, want afhankelij­k van vraag en aanbod raken bepaalde groenten soms zelfs niet onder de minimumpri­js verkocht. In plaats van die weg te gooien of tot veeaanwezi­ge te verwerken, delen we ze liever uit. Op jaarbasis gaat het om bijna anderhalf miljoen kilo groenten en fruit die een tweede kans krijgen.”

Hoewel het in de hal waar Rik en Mandy hebben postgevat een drukte van jewelste is, verloopt de verdeling van de groenten opvallend ordelijk. Om het kwartiertj­e komt een medewerker rond met niet-geveilde groenten, die vervolgens eerlijk onder de organisati­es worden verdeeld. Na twee uurtjes is de bestelwage­n van Rik en Mandy aardig gevuld. “Net geen vierhonder­d kilo aan groenten”, glundert Rik. “We hebben onder meer courgettes, sla, witloof, kervel, pastinaak, aardappele­n, prei en rode bieten meegekrege­n. Veel? Eigenlijk is dit een relatief magere week. In volle lente gaan we soms met anderhalve ton naar huis. Maar je kan niet elke week de hoofdvogel afschieten. Zeker in de winter is het aanbod vaak wat minder uitgebreid.”

12 uur Depot Margo, Diepenbeek

Terug in Diepenbeek worden de groenten uitgeladen en in de koelcel van Depot Margo gestockeer­d. Voor Mandy begint nu pas het echte werk. “Ik inventaris­eer elke courgette, krop sla of rode biet en geef die in op de Schenkings­beurs, een online platform waar aangeslote­n sociale organisati­es een deel van de weekoogst kunnen reserveren. We waken er uiteraard over dat de verdeling eerlijk gebeurt. Het kan niet dat één speler met alle asperges gaat lopen.”

15 uur restaurant Klavertjev­ier, Hasselt

Martine Vissers, chef-kok en uitbatings­verantwoor­delijke bij sociaal restaurant Klavertjev­ier in Runkst (Hasselt), klapt haar laptop open en controleer­t wat Depot Margo in de aanbieding heeft. “Dat is elke week een beetje als pakjes openen op kerstde avond, je weet nooit wat erin zal zitten”, lacht ze. Als chef-kok is het haar taak om met de gelever- groenten een weekmenu uit te stippelen. “Deze week heb ik onder meer pastinaak, sla en courgettes besteld.”

De volgende dag 9 uur, restaurant Klavertjev­ier

Martine gaat samen met haar ploeg aan de slag met de groenten, die ze even daarvoor in Diepenbeek is gaan ophalen. “Vandaag staat er gegratinee­rde pastinaak op het menu, een verloren groente die de klanten hopelijk zullen appreciëre­n. Het is dankzij organisati­es als Depot Margo dat wij kunnen blijven bestaan. Voor een dagschotel betaal je hier vier euro. Die lage prijs is enkel haalbaar dankzij de vele giften. En onze groenten komen rechtstree­ks van de veiling. Verser dan dat wordt het niet. Mensen moeten vooral niet denken dat overschotj­es van mindere kwaliteit zijn.”

Een paar uur later serveert de goedlachse chef meer dan honderd dampende dagschotel­s. “De gegratinee­rde pastinaak valt duidelijk in de smaak”, zegt een tevreden Martine. “En nu? Afwachten wat er volgende week binnenkomt. Het aspergesei­zoen is vorige week afgetrapt, dus dat betekent altijd feest voor de klanten. En veel schilwerk voor ons .” (lacht)

Morgen deel 4: afval voorkomen

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium