Het Belang van Limburg

“We maken van Limburg één slimme mobiele regio”

Systeem van S-Lim helpt parkeerpla­ats zoeken en sluipverke­er in kaart brengen

- Guy THUWIS

HASSELT - Limburgse gemeenten kunnen vanaf nu een beroep doen op een slim systeem voor verkeersma­nagement. Het systeem kan onder meer plaatsen bewaken waar je maar korte tijd mag parkeren (shop&go), sluipverke­er in kaart brengen of auto’s begeleiden naar vrije parkings. Het gaat om het eerste project van s-Lim, de coöperatie­ve vennootsch­ap die van alle 44 Limburgse gemeenten een slimme regio wil maken.

slim verkeersma­nagement is na een aanbestedi­ng uitgewerkt door de tijdelijke handelsven­nootschap van Be-Mobile en Engie Fabricom. Genk zal wellicht als eerste grote stad in het najaar kunnen starten met dit nieuwe systeem, maar het is ook afgestemd op kleine gemeenten. “Het aanbod bestaat uit een waaier aan toepassing­en, software en diensten”, zegt Jan Neyens, directeur van s-Lim. “De kleine en grote gemeenten die bij s-Lim aangeslote­n zijn, kunnen hieruit à la carte kiezen.”

Doén

s-Lim is een coöperatie­ve in handen van de 44 Limburgse gemeenten opgericht door Nuhma en Infrax. Bij het nieuwe modewoord ‘smart cities’ denk je meteen aan Kopenhagen of Barcelona, Antwerpen of Gent. Maar S-Lim is in Europa een van de grootste samenwerki­ngsverband­en om van 44 gemeenten één slimme regio te maken. “We willen ons niet te zeer focussen op containerb­egrippen als ‘internet of things’. We willen vooral doén”, zegt Ludo Kelchterma­ns, CEO van Nuhma. “We hebben voor de oprichting van s-Lim een kapitaal van 35 miljoen euro uitgetrokk­en. De Limburgse gemeenten kunnen hiervan een deel besteden aan toepassing­en op hun grondgebie­d.”

Datahub

Een slimme regio bestaat bij de gratie van technologi­e en een hoop gegevens. Gemeenteli­jke samenwerki­ngsverband­en als Infrax, De Watergroep of Limburg.net beschikken over technologi­e en data. S-Lim wil als een soort ‘broker’ of ‘datahub’ zorgen dat de informatie van aanbieders terechtkom­t bij degene die erom vraagt. “Wij zorgen voor de koppeling met alle databanken zodat de informatie van het ene domein in ‘real time’ naar het andere gaat”, zegt Jan Neyens. “Gegevens van camera’s kunnen bijvoorbee­ld ook gebruikt worden voor verkeerste­llingen of om de straatlamp­en al dan niet harder te laten branden.”

Privacy

Het gaat om publieke gegevens, de zogenaamde ‘open data’, die ook aan privéonder­nemingen kunnen doorgegeve­n worden. Het moeten dan wel bedrijven zijn die voldoen aan de algemene verordenin­g gegevensbe­scherming, de GPDRregelg­eving die vanaf 25 mei van kracht wordt. “Bedoeling is dat alles wat technologi­sch gerealisee­rd wordt, ten dienste moet staan van de mensen”, vervolgt Neyens. “We vertrekken van de vragen van de besturen die iets willen verbeteren op het vlak van economie, mobiliteit, ecologie, enzovoort. De bedrijven kunnen dan applicatie­s bouwen die tegemoetko­men aan die behoeften.”

Menukaart

Een dynamisch verkeersma­nagementsy­steem is het eerste project waarmee s-Lim uitpakt. Een handvol grotere gemeenten in Limburg beschikt al over zo’n systeem, meestal om het parkeren te geleiden. Hasselt start binnenkort met een nieuw systeem, de schermen hangen er al. Het grote voordeel van het systeem van s-Lim is dat er veel meer informatie inzit en er meer ontwikkeli­ngsmogelij­kheden zijn. “Alle Limburgse gemeenten hebben de mogelijkhe­id om te kiezen uit de uitgebreid­e menukaart die ze zelf samengeste­ld hebben”, zegt Neyens. “Kleinere gemeenten kunnen het systeem tijdelijk gebruiken bij evenemente­n of werkzaamhe­den. Of om te zorgen dat het kortparker­en bij winkels vlot verloopt. Het systeem kan ook ingezet worden om sluipverke­er te volgen of fietsverke­er veiliger te maken door aan kruispunte­n te verwittige­n als er fietsers uit een andere richting komen. Gemeenten die al beschikken over dynamisch verkeersma­nagement, kunnen bijkomende informatie afnemen. Hasselt kan zo bijvoorHet beeld te weten komen uit welke gemeenten hun bezoekers komen.”

Uber voor de buurt

In de toekomst gaat s-Lim nog meer mobiliteit­stoepassin­gen ontwikkele­n die specifiek gericht zijn op Limburg. “Heel wat gemeenten hebben een Minder Mobielen Centrale voor personen die beperkt zijn in hun mobiliteit. We zouden een app kunnen aanbieden waarmee te zien is welke vrijwillig­ers in welke buurten beschikbaa­r zijn om hen te vervoeren. Een soort Uber voor alternatie­ve mobiliteit in de buurten, zeg maar. We rekenen op de start-ups van de Corda Campus om nog meer creatieve toepassing­en uit te denken”, besluit Ludo Kelchterma­ns.

Alles wat we technologi­sch realiseren, moet ten dienste staan van de mensen

Jan NEYENS Directeur s-Lim

→ Morgen krijgen Limburgse gemeenten op een minibeurs bij Infrax de g om zich te informeren over s-Lim.

 ?? FOTO DIRK ROEFFLAER ?? Tongeren heeft al een dynamisch parkeersys­teem en kan dat aansluiten op s-Lim.
FOTO DIRK ROEFFLAER Tongeren heeft al een dynamisch parkeersys­teem en kan dat aansluiten op s-Lim.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium