Het Belang van Limburg

Palma de Mallorca verbiedt privéverhu­ur aan toeristen

Maatregel moet wildgroei op Spaans eiland inperken

- Marc VAN DE WEYER

PALMA - Eigenaars van appartemen­ten in Palma de Mallorca mogen vanaf 1 juli hun woonruimte niet meer aan toeristen verhuren. De hoofdstad van de Balearen is de eerste Spaanse stad die zulke forse maatregele­n neemt om de verhuur door particulie­ren aan banden te leggen. Andere steden, zoals Barcelona, hebben vergelijkb­are plannen.

Het linkse stadsbestu­ur, waarin de radicale beweging Podemos zit, wil met de drastische aanpak de ongecontro­leerde verhuur onder controle krijgen. Onderzoek wees uit dat die tussen 2015 en 2017 in omvang is verdubbeld tot zeker 20.000 adressen in de stad. Ondertusse­n lijkt de gereguleer­de verhuur nog in de kinderscho­enen te staan. Spaanse media meldden gisteren dat Palma maar 645 appartemen­ten of etages telt die van de gemeente een vergunning hebben om aan toeristen te verhuren.

Die verhuur is voor veel eigenaars een stevige inkomstenb­ron geworden. Zo maakte Airbnb bekend dat een gastheer/-vrouw in Palma vorig jaar gemiddeld zo’n 7.000 euro had bijverdien­d. Via de gespeciali­seerde internetbe­middelaar hadden 220.000 ‘gasten’ een onderkomen gevonden bij particulie­ren in Palma.

Middenstan­d

Het succes van de toeristisc­he exploitati­e, met name van de historisch­e stad, leidde de voorbije jaren mede tot een stijging met 40 procent van de huurprijze­n. Niet alleen inwoners van de stad, maar ook Spanjaarde­n van het vasteland die in de zomer in de horeca komen werken, kregen het steeds moeilijker om betaalbare woonruimte te vinden. De stad staat straks wel toe dat delen van eengezinsw­oningen en huizen in meer afgelegen buurten of industriew­ijken aan toeristen worden verhuurd. De beslissing van het linkse stadsbestu­ur volgt na een petitie, uitgaand van buurtveren­igingen, die zo’n 6.000 handtekeni­ng verzamelde. Maar er is ook tegenwind. Een organisati­e van lokale middenstan­d voerde aan dat de verhuur een belangrijk­e inkomstenb­ron was geworden. De vereniging van toeristisc­he verhuurder­s, Habtur, waarschuwd­e dat niet alleen haar leden maar ook restaurant­s en winkels de gevolgen zouden voelen.

Anti-toeristen

Ook elders in Spanje is de stemming tegen het massatoeri­sme de voorbije jaren toegenomen. Vorig jaar trok het land 82 miljoen bezoekers, met de Mediterran­e kust en de Balearen als topbestemm­ingen. Barcelona alleen al trok 32 miljoen toeristen. In juli en augustus vielen activisten zelfs argeloze bezoekers aan. Een toeristenb­us bij het Camp Nou-stadion kreeg een laag verf over de voorruit en de autobanden werden doorgestok­en. En in Palma viel een groep van zo’n twintig ‘antitoeris­ten’ een bij buitenland­ers populair restaurant binnen, waar ze de gasten met confetti overgoten.

Volgens het hoofd van de stadsplann­ing in Palma, José Hila, gaat het om een Europese trend. “Alle populaire Europese steden worden veranderd door de wildgroei. Er moet wat orde komen.”

 ?? FOTO GETTY
IMAGES ??
FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium