Het Belang van Limburg

Koning lobbyt voor Belgische VN-topzetel

-

NEW YORK - Koning Filip heeft gisteren zijn toespraak voor de Verenigde Naties gebruikt om ons land aan te bevelen als vredesbemi­ddelaar en dus als aangewezen kandidaat voor een zetel in de Veiligheid­sraad.

De Verenigde Naties hebben dit jaar een thema voor hun Algemene Vergaderin­g: vredesopbo­uw. Koning Filip pakte het netjes op tijdens zijn toespraak gisteren - met een nauwelijks verholen doel: de kandidatuu­r van België voor een van de wisselende zetels in de Veiligheid­sraad bevorderen. Filip was meteen de eerste koning der Belgen op het spreekgest­oelte. Hij beval ons land aan als betrouwbar­e partner in de vredesopbo­uw, met een historisch­e verwijzing naar de twee wereldoorl­ogen op ons grondgebie­d: “In de loop van zijn geschieden­is, in het hart van Europa, heeft België zwaar te lijden gehad onder bloedige gewapende confrontat­ies. Mijn land heeft zich ten volle ingezet voor de Verenigde Naties en de Europese eenmaking, omdat het om twee projecten gaat die gericht zijn op duurzame vrede en gebaseerd zijn op dialoog, solidarite­it en wederzijds respect.”

Er zijn drie kandidaten voor de twee beschikbar­e zetels voor de Europese groep in de V-raad: Duitsland, België en Israël. Voor de Belgische kandidatuu­r wordt sinds 2015 gelobbyd. Het koningspaa­r zet tijdens zijn driedaags bezoek aan New York de kroon op het werk met een ultieme poging om de verzamelde diplomatie tot een keuze voor België te bewegen.

 ?? FOTO BELGA ?? Koning Filip in zijn toespraak voor de VN.
FOTO BELGA Koning Filip in zijn toespraak voor de VN.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium