Het Belang van Limburg

Plastic detox

- Koen Vanmechele­n Kunstenaar

Netten, enkele plastic zakken, touwen, raffia zakken, een handvol plastic flessen en een trommel. Neen, dit is niet de inhoud van de rugzak. Het is wat er in de maag van een dode potvis werd gevonden op het strand van het Spaanse Cabo de Palos. Maar liefst 29 kilo aan plastic in de maag kostte het dier zijn leven. Plastic is de globale vijand nummer één geworden. We leven in de Plastic Age. De cijfers slagen met verstommin­g. In de Stille Oceaan dobbert vier tot zestien keer meer plastic rond dan gedacht. De Great Pacific Garbage Patch wordt het gebied van dobberende plastic tussen Hawaï en Californië genoemd: het is 1,6 miljoen vierkante kilometer groot. Wie de laatste episode gezien heeft van de prachtige documentai­re ‘Blue Planet’ zag een albatros die zijn jongen voedde met plastic, en dolfijnen die hun kinderen vergiftigd­en met door plastic aangetaste moedermelk. Zelf zal ik het met plastic vergiftige walviskalf­je niet snel vergeten dat door de moeder dagenlang werd vastgehoud­en. De serie raakte de Britse koningin zo erg dat ze prompt de oorlog verklaarde aan plastic op alle koninklijk­e domeinen.

Van de 300 miljoen ton aan plastic die jaarlijks wordt geproducee­rd, wordt ongeveer een derde kort na gebruik weggegooid. Er ligt veel plastic begraven op het stort, maar een groot deel komt terecht in de oceanen. Geen plaats op de planeet die aan onze plasticver­slaving ontsnapt. Op Henders Island, een onbewoond stukje land halverwege Australië en ZuidAmerik­a, op 5.000 km van de dichtstbij­zijnde menselijke bewoning, troffen wetenschap­pers maar liefst 38 miljoen plastic afvalprodu­cten aan met een totaal gewicht van 18 ton.

Van de winkels belandt plastic in de oceanen en op ons bord. Microplast­ic zit ook al in ons kraantjesw­ater, in de vis, in ho- ning en zelfs in bier. Als klap op de vuurpijl was er het bericht vorig week dat vogels op het eiland Runde, een van de bekendste broedplaat­sen voor zeevogels in Noorwegen, plastic gebruiken om nesten te maken. Nesten van plastic. Dat maakte me kwaad. Cultuur en natuur horen in symbiose te gaan. Met plastic gaat het niet over afbraak die tot opbouw leidt, maar over louter afbraak. Tot vervuiling, vergiftigi­ng, tot vernietigi­ng. Dat mogen we niet als normaal gaan beschouwen. Een einde aan plastic rietjes, tassen, zakken en flessen begint bij onszelf. Plastic detox en reduce, reuse, recycle. Niet morgen, maar gisteren.

Een einde aan plastic rietjes, tassen, zakken en flessen begint bij onszelf

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium