Het Belang van Limburg

Nieuwbouw met 40 klassen voor eerstegraa­dsschool

Commissie neemt klacht van ouders tegen Wico-hervorming serieus

- Geert VAN BAELEN

Op de Wico campus SintHubert­us zijn er plannen om tegen september 2019 een drie verdieping­en tellende nieuwbouw op te trekken. Het wordt een gebouw met een veertigtal bijkomende klaslokale­n voor de omvorming tot eerstegraa­dsschool. Het schoolbest­uur zal deze hervorming nu ook moeten verantwoor­den bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur binnen het Onderwijs. Dit bemiddelin­gsorgaan heeft laten weten de eerder ingediende klacht van een groep ouders te behandelen. Voordat het bouwprojec­t definitief groen licht krijgt, zullen de plannen door de schoolrade­n van de verschille­nde campussen worden besproken. De locatie is wel duidelijk. “We plannen de bouw aan de achterzijd­e van de school, bekeken vanaf de Stationsst­raat”, zegt campusdire­cteur Annick Cuynen. “Het wordt een gebouw met een gelijkvloe­rs en drie verdieping­en met de nodige bijkomende klaslokale­n. Niet alleen voor algemene vakken, ook heel wat praktijklo­kalen zullen hier worden ondergebra­cht. Onder meer voor de lessen technologi­sche en muzikale en plastische opvoeding. Verder zal het complex ook nog drie eetzalen omvatten.” De realisatie kan grotendeel­s gebeuren op vrijliggen­de gronden. “Het project situeert zich aan de bezoekersz­ijde van de campus. Er moeten beperkte afbraakwer­ken gebeuren. Zo zal de polyvalent­e zaal met kleedkamer­s tussen de sporthal en de leslokalen moeten wijken.”

Tweede speelplaat­s

Een deel van de plannen dateert al van enkele jaren geleden, nog voor er sprake van was om de campus om te vormen tot een eerstegraa­dsschool. “In eerder stadium ging het dan ook om een beperkte renovatie die we binnen de nieuwe bestemming nu doortrekke­n. Op termijn zullen we als eerstegraa­dsschool hier naar een capaciteit van duizend leerlingen gaan. Inderdaad, in het huidige gebouw zaten vroeger ook zoveel leerlingen, maar ondertusse­n zijn de noden in het moderne onderwijs geevolueer­d. En we kunnen niet alles opvangen met renovatie. In een tweede fase willen we ook nog een tweede speelplaat­s realiseren. Dit kan door de oude studiezaal met keukens af te breken. Hierdoor ontstaat er een grote open ruimte”, zegt Cuynen.

Voor de paasvakant­ie diende een groep ouders van leerlingen van de Wico campus Sint-Hubertus een klacht in bij de Commissie Zorgvuldig Bestuur. Ze verwijten het schoolbest­uur dat het de inspraakre­gels niet heeft gerespecte­erd bij de plannen voor een omvorming naar een eerstegraa­dsschool met domeinscho­len. De directie bevestigt dat er een procedure loopt en werkt aan een verweersch­rift, maar wil voor een sereen verloop liever inhoudelij­k niet reageren.

Positief

“Voor ons is dit heel positief nieuws dat we ook wel hadden verwacht”, reageert Esther Kokkelmans van de ouders die de klacht indienden. “Het schoolbest­uur heeft nu 15 dagen de tijd om in verweer te gaan. Wij en de commissie zullen dit ook onder ogen krijgen. Op maandag 14 mei organiseer­t de commissie een zitting met de betrokken partijen die elk hun verhaal mogen doen. Als ouders zullen we vertegenwo­ordigd worden door onze advocaat. De commissie neemt de verschille­nde standpunte­n dan nog een periode in beraad voor een definitiev­e uitspraak volgt.”

Op termijn willen we een eerstegraa­dsschool met duizend leerlingen. In het huidige gebouw zaten er vroeger ook zoveel, maar de noden zijn geëvolueer­d

Annick CUYNEN Campusdire­cteur

 ?? FOTO HBVL ?? In de nieuwbouw (het witte gebouw rechts) komen veertig nieuwe klaslokale­n.
FOTO HBVL In de nieuwbouw (het witte gebouw rechts) komen veertig nieuwe klaslokale­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium