Het Belang van Limburg

Snel Interventi­e Voertuig doet eerste reddingsac­tie

SIV vanaf 2020 paraat in Opglabbeek

- Roger DREESEN

Om sneller hulp te bieden bij ongevallen en branden in Opglabbeek staat er vanaf 2020 een Snel Interventi­e Voertuig (SIV) van de brandweer paraat. De kleine SIV kan de eerste reddingsac­ties en bluswerken uitvoeren in afwachting van de grote middelen. Het is een primeur in ons land, in de landelijke regio’s in Nederland zetten ze dit voertuig al langer met succes in.

De Nederlands­e brandweer van Limburg Noord kwam hun Snel Interventi­e Voertuig gisteren demonstrer­en in Opglabbeek. De nieuwe fusiegemee­nte Oudsbergen heeft nood aan snellere hulp. “Voor Opglabbeek was onder meer de aanrijtijd naar Louwel te lang. Een extra voorpost in Louwel bouwen was niet realistisc­h. Om deze leemte op te vullen werd in Weert het idee van het SIV opgepikt”, zegt burgemeest­er Benny Spreeuwers (CD&V).

Medisch geschoold

In de Nederlands­e veiligheid­sregio Limburg Noord zetten ze al zeven jaar SIV’s in. “We hebben er negen. Ze zijn klein, maar doeltreffe­nd. We bemannen zo’n SIV met twee brandweerl­ieden. Dit voertuig kan erg snel ter plaatse zijn”, benadrukt Paul van Mullekom, regionaal commandant Venlo. “De brandweerl­ieden schatten de situatie in en voeren zelf de eerste reddings- of bestrijdin­gsactie uit voor de andere brandweerw­agens ter plaatse zijn. Deze brandweerm­annen zijn medisch geschoold en worden ook ingezet voor levensbedr­eigende situaties.”

In 2020 krijgt Oudsbergen zijn eigen SIV, de eerste in ons land. Brandweerc­ommandant Dominic Knapen van de zone OostLimbur­g wil niet van een besparing spreken. “Deze SIV is de eerste stap naar meer snelle interventi­evoertuige­n. De SIV bevat technisch materiaal om personen te bevrijden en deuren te openen en een watertank van 500 liter om te blussen, een kettingzaa­g en extra verlichtin­g. Het medisch pakket met een reanimatie­kit vervolledi­gt de uitrusting.”

Elke minuut telt

Ook bij zware verkeerson­gevallen of bij oproepen voor patiënten met een hartstilst­and zal de SIV uitrukken. Dan telt elke minuut. “We zijn ervan overtuigd dat deze SIV levens gaat redden. De wagen kost 150.000 euro en wordt vanaf januari 2020 in Opglabbeek centrum gestatione­erd”, zegt burgemeest­er Lode Ceyssens van Meeuwen-Gruitrode. De bezetting van het SIV is enkel voorzien op weekdagen van 6 tot 22 uur en op zaterdag van 8 tot 18 uur.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ??
FOTO ROGER DREESEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium