Het Belang van Limburg

Concurrent­ie op komst voor Champions League

- Ludo VANDEWALLE

De wereldvoet­balbond FIFA wil een WK met 24 clubs organisere­n. Twaalf daarvan zullen uit Europa komen. Rechtstree­kse concurrent­ie voor de Champions League dus en de voorbode van een World League, een competitie met clubs over de hele wereld.

Half mei presenteer­t de FIFA tijdens een buitengewo­ne vergaderin­g concrete plannen om het WK voor clubs op te waarderen. Op dit moment wordt in december een tornooi gespeeld met zeven clubs, eentje uit elk continent plus de kampioen van het organisere­nde land. De voorbije maanden ging de marketinga­fdeling van de wereldvoet­balbond aan de slag en ze verzamelde in totaal 20 miljard euro om het tornooi gedurende twaalf jaar, tussen 2021 en 2033, te organisere­n. Het geld dient ook om een wereldwijd­e Nations League op poten te zetten, vergelijkb­aar met het tornooi dat de Europese voetbalbon­d UEFA vanaf komende september voor het eerst organiseer­t.

Financiële macht

Het is duidelijk dat het nieuwe tornooi met 24 clubs - als het door de zes continenta­le bonden wordt goedgekeur­d - rechtstree­kse concurrent­ie wordt voor de Champions League. Bovendien wil FIFA-voorzitter Gianni Infantino, die de plannen al bevestigde, een voorschot nemen op de zogenaamde World League. Het is een publiek geheim dat Florentino Perez, de voorzitter van Real Madrid, aanstuurt op zo’n wereldwijd­e competitie. Het Italiaanse Juventus steunt ook al een ‘Superliga’, waar het de ene week tegen het Argentijns­e Boca Juniors speelt en een week later tegen het Japanse Urawa Red Diamonds. Het is voor de Italianen en Spanjaarde­n ook een manier om de grote financiële macht van de Premier League te breken. Nu verliezen clubs uit die landen massaal spelers aan de veel kapitaalkr­achtigere Engelse competitie.

Extra belasting

Om te voorkomen dat de absolute topclubs zich losmaken van de FIFA en een competitie in eigen beheer zouden oprichten, komt de FIFA nu met dit voorstel op de proppen. Het wordt naast de lokale competitie en bekertorno­oien, de Europese bekers, de interlands, de WK’s en de continenta­le tornooien zoals het EK, de Nations League, Afrika Cup en Asian Cup echter alweer een extra belasting voor de voetballer­s.

 ?? FOTO AP ?? FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil voorkomen dat absolute topclubs zich losmaken van de FIFA en een competiie in eigen beheer zouden oprichten.
FOTO AP FIFA-voorzitter Gianni Infantino wil voorkomen dat absolute topclubs zich losmaken van de FIFA en een competiie in eigen beheer zouden oprichten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium