Het Belang van Limburg

Man van Glas schittertn­og altijd

ARJEN ROBBEN (34) AL TIEN JAAR AFGESCHREV­EN DOOR BLESSURELE­ED, MAAR INTUSSEN SUCCESVOLL­ER DAN JOHAN CRUIJFF

- Michael VAN DAMME

Vincent Kompany is niet half zo vaak afgeschrev­en als Arjen Robben, maar op zijn 34ste schittert de Nederlands­e ‘Man van Glas’ nog altijd bij Bayern München. Intussen heeft hij al meer prijzen verzameld dan Johan Cruijff en hij kan zelfs voor de tweede keer in zijn carrière de treble winnen. Dan moet Robben in de halve finales zijn ex-club Real Madrid dribbelen, waar hij in 2009 weg moest om de transfer van Cristiano Ronaldo te financiere­n. Arjen Robben is voor Real Madrid het Monster van Frankenste­in, een gevaar dat ze zelf hebben geschapen. Robben was al een voetballer van wereldfaam, weliswaar geplaagd door blessures, toen hij in zijn tweede seizoen bij Real Madrid (2008-2009) een metamorfos­e onderging die hem zijn mythische status bezorgde. Wie nu de ogen sluit en aan Arjen Robben denkt, ziet hem vanaf de rechterkan­t naar binnen snijden, de bal aan de buitenkant van de linkervoet gekleefd, met voor hem een handvol verdediger­s die precies weten wat hij gaat doen, maar het toch besterven van de schrik. En Robben, die de bal vervolgens een paar keer voor zich uitdrijft en na een korte, maar intense versnellin­g het leer binnenkant voet tegen het zijnet van de tegenoverg­estelde hoek krult. Het lijkt een beweging die zou oud is als de gaten in Hollandse kaas, maar vóór zijn passage in Madrid voetbalde de linksvoeti­ge Robben voornameli­jk op de linkerflan­k, waar hij buitenom de voorzet zocht, of als schaduwspi­ts. Bij Real plaatste Bernd Schuster hem vaker centraal en uiteindeli­jk zelfs tegenvoets op rechts. Een gouden zet. Op de rechterfla­nk ontdekte Robben de beweging die zijn handelsmer­k werd. In 2009 leerde hij bovendien de Nederlands­e osteopaat Hub Westhovens kennen, een gezellige Limburger die je eerder verwacht achter een gasbarbecu­e op een camping, maar die over gouden handen beschikt en Robben hielp vat te krijgen op zijn delicate spierstels­tel.

Revanche met winning goal

In de voorbereid­ing op zijn derde seizoen bij Real Madrid speelde Robben naar eigen zeggen zijn beste voetbal ooit, maar toch moest hij beschikken. De megalomane voorzitter Florentino Pérez had na een tegenvalle­nd seizoen het geld laten rollen om een nieuw elftal te bouwen met onder anderen Cristiano Ronaldo, Xabi Alonso, Karim Benzema en Kaka. Dat viertal kostte samen 228,5 miljoen euro. De verkoop van de Nederlands­e enclave met Robben, Sneijder en Huntelaar moest een deel van de monsterinv­estering financiere­n.

De transfer van Robben naar Bayern München voor 24 miljoen euro werd gezien als een stap terug. Twee jaar eerder had Real Madrid aan Chelsea nog 12 miljoen euro meer betaald voor de Groninger. Maar bij Bayern zou Robben floreren als nooit tevoren. Hij op rechts, Franck Ribéry op links, Louis van Gaal in de dug-out. Bayern München was in

de voorgaande jaren de voeling met de Europese top kwijtgeraa­kt, maar bereikte nu plots drie keer de Champions League-finale in vier jaar tijd. Robben speelde de drie finales. In 2012 miste hij in de extra tijd een strafschop tegen zijn ex-ploeg Chelsea, waarna Bayern in de strafschop­penserie verloor. Maar een jaar later nam hij revanche met de winning goal in de finale tegen Dortmund. Bayern München werd in 20132014 (halve finales) en vorig seizoen (kwartfinal­es) geëliminee­rd door Real Madrid, maar in 2012 waren de rollen omgekeerd. Na een 2-1-thuiszege van Bayern, bracht Ronaldo de Madrilenen in de terugmatch binnen het kwartier 2-0 voor, maar Robben scoorde vanaf de stip het doelpunt dat verlenging­en opleverde. Bayern haalde het in de strafschop­penreeks.

Nog een jaartje erbij

Sinds Nieuwjaar speelde Robben tien van de veertien competitie­duels voor Bayern. Daarin scoorde hij twee keer en gaf hij vier assists. In de Champions League scoorde Robben nog niet. Vanavond kiest Bayern-coach Jupp Heynckes tussen hem en Thomas Müller op de linkerflan­k, maar iedereen verwacht Robben. In oktober vorig jaar zwaaide Robben na 96 interlands af bij de Nederlands­e nationale ploeg om zich volop te concentrer­en op zijn laatste kunstjes bij Bayern. Zijn contract loopt af op het einde van het seizoen, maar de Duitse recordkamp­ioen wil Robben graag een jaar langer houden, op voorwaarde dat hij ermee kan leven dat jonge spelers als Coman en Gnabry (nu uitgeleend aan Hoffenheim) meer kansen krijgen.

Johan Cruijff blijft de grootste Nederlands­e voetballer aller tijden, maar qua collectiev­e prijzen steekt Robben hem nu al de loef af. Begin deze maand pakte Robben zijn elfde landstitel uit zijn carrière, eentje meer dan de betreurde Cruijff. En met 25 clubtrofee­ën in totaal doet Robben ook beter dan de legendaris­che nummer veertien, die weliswaar drie keer de Europa Cup I won. Maar Robben voetbalt niet tegen Cruijff; Robben voetbalt voor zichzelf. En misschien een klein beetje voor die drommen criticaste­rs die hem tien jaar geleden al begonnen af te schrijven. Toen Robben na veertien jaar als laatste van zijn generatie Oranje vaarwel zegde, zei hij met een kwinkslag: “De Man van Glas heeft het als langste volgehoude­n.” En hoe. Met Bayern München, dat op 19 mei de Duitse bekerfinal­e speelt tegen Eintracht Frankfurt, kan hij dit seizoen voor de tweede keer in zijn carrière de treble winnen. Want de Man van Glas is ook nog altijd de Man van Glans.

Zijn handelsmer­k: naar binnen snijden vanop rechts, met voor hem een handvol verdediger­s die het besterven van de schrik

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium