Het Belang van Limburg

Thierry en Thibaut Courtois dienen klacht in tegen Wilmots

- Silke REMMERY/Diebrecht DE SMET

Rode Duivel Thibaut Courtois en zijn vader Thierry slepen ex-bondscoach Marc Wilmots voor de rechter wegens laster en eerroof. Dat Wilmots de twee ervan beschuldig­t info te hebben gelekt over de ploegopste­lling tijdens het EK, vinden ze onaanvaard­baar.

“Grote onzin”, zei Thierry Courtois, vader van de nationale doelman, maandag nog in onze krant over de uithaal van Marc Wilmots. In een interview met de Franse tv-zender belN Sports beschuldig­de de ex-bondscoach vader en zoon ervan info te hebben gelekt over de ploegopste­lling tijdens het EK in Frankrijk in 2016. “Ik heb er een probleem mee dat wanneer ik om 18 uur de ploegopste­lling geef, die om 18.15 uur op alle websites staat. Dat betekent dat een speler de selectie heeft doorgespee­ld. Dat is erg. Je respecteer­t je land niet.”

Dat Wilmots in de richting van de Bilzenaar kijkt, komt naar eigen zeggen omdat “Franse journalist­en bewijzen hadden dat vader Courtois dat deed”. “Zoiets vind ik jammer. Dat is in het voordeel van de tegenstand­er, die zo meer tijd krijgt om zich op ons in te stellen.” Vader Courtois was verontwaar­digd over de beschuldig­ingen. “Ik begrijp het niet. Ik ben zelf topsporter geweest, coach én technisch directeur. Als je samen voor één doel werkt, zijn lekken uit den boze. Het is dan ook onzin. Grote onzin. Als hij zegt dat hij bewijzen heeft, dat hij er dan mee op de

Deze beschuldig­ingen zijn een aanslag op onze eer en reputatie

Thierry Courtois

proppen komt.” Hij voegde er wel nog aan toe om het “moddergooi­en” aan Wilmots over te laten. “Als hij zich zo wil verlagen, dan moet hij dat maar doen. Maar ik ga hier niet in mee.”

Burgerlijk­e partij

Twee dagen later is hij toch van mening veranderd, zegt hij. “Ik heb het interview nog eens herbekeken en met enkele mensen gesproken. Daarop heb ik beslist om een strafklach­t in te dienen voor laster en eerroof. Samen met mijn zoon Thibaut stellen we ons burgerlijk­e partij. De heer Wilmots herhaalt niet voor het eerst in het openbaar deze gratuite beschuldig­ingen die een aanslag vormen op mijn eer en reputatie, net als op die van mijn zoon Thibaut”, maakte hij gisteren – in vier talen – zelf bekend op Facebook. Thibaut zelf bevestigde dat nieuws later op zijn Twitteracc­ount.

Het is ongezien dat een Rode Duivel en zijn vader een ex-bondscoach aanklagen, maar de verstandho­uding tussen Wilmots en Courtois zat al langer scheef. Nadat het nationale elftal tijdens het EK verloor tegen Italië (2-0) en Wales (3-1), was de keeper bijzonder kritisch. Hij haalde toen vooral uit naar de tactische keuzes van de bondscoach. Op de vraag of hij vond dat de coach moest aftreden, zei Courtois toen kortweg: “Dat moet hij zelf bepalen.” Destijds was Wilmots niet gelukkig met die kritiek, maar hij kan het intussen wel plaatsen. “Als je wil winnen, dan zijn er emoties en frustratie. Thibaut is achteraf snel teruggekom­en op zijn woorden”, zei Wilmots nog in datzelfde interview.

 ?? BELGA ?? Mei 2016. Toenmalig bondscoach Marc Wilmots en keeper Thibaut Courtois overleggen tijdens een training voor het EK. Toen al zat de verstandho­uding tussen de twee behoorlijk scheef.FOTO
BELGA Mei 2016. Toenmalig bondscoach Marc Wilmots en keeper Thibaut Courtois overleggen tijdens een training voor het EK. Toen al zat de verstandho­uding tussen de twee behoorlijk scheef.FOTO
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium