Het Belang van Limburg

“Wij zijn geen robots”

-

Virant: “Het kan wel even duren voordat we het juiste beeld te pakken hebben. Daarom wordt aan de scheidsrec­hters de richtlijn meegegeven om bij twijfel het spel te laten doorgaan. Want zodra er gefloten is, kunnen we niet meer ingrijpen.”

Bylois: “Wat velen ook niet weten, is dat wij geen lijn kunnen trekken bij een buitenspel­fase. Maar ook daar werkt de IFAB (het rechtsorga­an dat de spelregels in het voetbal opstelt, nvdr.) aan om dat volgend seizoen wel te kunnen doen.”

De ref die op het veld staat, krijgt een beoordelin­g na elke wedstrijd. Hoe zit dat voor de VAR?

Bylois: “Als VAR krijgen we geen quotatie. Maar we kunnen wel een tijdje aan de kant gehouden wor- den als we geen goede beurt maken.”

Virant: “Ik word sowieso tweemaal per maand in Tubize verwacht op de referee day. Dan worden alle betwistbar­e fases besproken waarbij de VAR betrokken was. Dan krijgen we er ook feedback op.”

Wanneer ben je als videoref voldaan?

Virant: “Als we als team, dus ook met de vier refs op het veld, een goede prestatie hebben geleverd.” Mesotten: “En als we zoveel mogelijk low profile zijn gebleven. We moeten de commotie niet gaan opzoeken. Dat willen we ook niet.”

Dat is de voorbije maanden niet altijd gelukt. Er zijn heel wat discussies ontstaan over de tussenkoms­t van de videoref. Wanneer denken jullie dat het systeem helemaal op punt zal staan?

Virant: “Het procentuel­e aantal correcte beslissing­en bij ‘match changing situations’ is dankzij de VAR opgetrokke­n naar 98,8 procent. Dat bewijst dat het systeem werkt.”

Mesotten: “Maar het jammere is dat er enkel over die 1,2 procent fouten wordt gesproken.” Virant: “Komt daarbij dat velen niet weten hoe de VAR precies werkt. Hoe vaak horen we ‘de videoref lag weer te slapen’. Maar wij mogen enkel tussenbeid­e komen bij een ‘clear error’ (zie kader).”

Mesotten: “We moeten ons aan het protocol houden. Er bestaat nu eenmaal een grijze zone waarin we niet kunnen ingrijpen. Gelukkig maar. Discussiër­en over bepaalde fases hoort bij de charme van het voetbal. En sommige fases zullen zelfs na het herbekijke­n van de beelden heel moeilijk te beoordelen blijven.”

Bylois: “Er zijn een aantal criteria waar we ons aan houden, maar het is niet zo simpel als een wiskundige optelsom uitvoeren. Kijk

Er bestaat een grijze zone waarin we niet kunnen ingrijpen. Gelukkig maar. Discussiër­en over fases hoort bij het voetbal

Ben MESOTTEN

maar eens naar Extra Time: daar zag ik onlangs een fase die door alle panelgaste­n opnieuw en opnieuw werd bekeken en nog waren de meningen verdeeld.” Mesotten: “We blijven mensen, we zijn geen robots. Voor ons is het belangrijk dat we alle drie op dezelfde lijn zitten en zoveel mogelijk dezelfde beslissing nemen.”

Gaat jullie team altijd met dezelfde veldscheid­srechter samenwerke­n?

Virant: “Dit seizoen zal dat nog niet zo zijn, maar daar wil men wel naartoe. Dat is ook het meest logische, want zo leer je elkaar het best aanvoelen en ga je uiteindeli­jk elkaar blindeling­s vertrouwen. Dan is de kans een pak groter dat je de juiste beslissing neemt.” Mesotten: “Daarom dat we nu drie uur voor elke wedstrijd een briefing krijgen samen met de veldrefs. Zij geven dan aan hoe ze de beelden het liefst in herhaling willen zien bij tussenkoms­t van de VAR: in slow motion of in full speed, vanuit vier verschille­nde hoeken of vanuit één hoek, …”

Denk je dat er binnenkort jongeren zullen zijn die ervan dromen om later videoref te worden?

Virant: “Tja, de eerste vereiste om videoref te worden is dat je in eerste nationale gefloten hebt. Dat zullen ze dan eerst moeten ambiëren (lacht).”

Bylois: “Je mag de job absoluut niet onderschat­ten. De eerste keer dat we in het busje stapten, schrok ik mij een hoedje. Zoveel knopjes! Met klamme handjes nam ik toen plaats in de bureaustoe­l. Maar nu, na de vijfde keer, durf ik al eens stiekem achterover leunen.”

Iedereen verwacht dat de videoref alles gezien heeft. Dat zorgt voor meer druk dan wanneer je op het veld staat

Christof VIRANT

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Bylois, Virant en Mesotten hebben er net een opleiding opzitten van vijf weken.
FOTO SVEN DILLEN Bylois, Virant en Mesotten hebben er net een opleiding opzitten van vijf weken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium