Het Belang van Limburg

Team van Limburgse videorefs stoomt zich via play-off 2 klaar op volgend seizoen

- Pieter VANLOMMEL

Ze hebben er net een vijf weken lange opleiding opzitten waarin ze ook vijf offline wedstrijde­n ‘gefloten’ hebben. In de resterende wedstrijde­n van play-off 2 zullen ze ook enkele online wedstrijde­n toegewezen krijgen, dan is het voor echt dus. Maak kennis met Christof Virant, Ben Mesotten en Gerd Bylois, alias ‘team Limburg’ onder de videorefs. Plankenvre­es hebben ze niet voor hun grote debuut in het busje. Uiteindeli­jk zijn ze het VAR-team met de meeste ervaring op het hoogste niveau. “Maar we voelen wel meer druk in het busje dan op het veld”, klinkt het in koor.

Van de drie Limburgers is Christof Virant wellicht de bekendste. De Dilsenaar borg vorig jaar het fluitje op na een carrière van tien jaar op het hoogste niveau. Weldra zal hij als hoofd-VAR degene zijn die vanuit het busje op de knop drukt om de scheidsrec­hter op het veld bij te sturen als dat nodig blijkt. “Ik ben verantwoor­delijk voor de beslissing­en”, aldus Virant, “maar mijn assistente­n moeten technisch wel heel goed zijn om mij zo snel mogelijk de juiste beelden voor te schotelen.” Die assistente­n zijn ook niet van de minsten: Ben Mesotten zal als assistent-VAR Virants taken overnemen wanneer die een fase analyseert en Gerd Bylois ten slotte zal als operator verantwoor­delijk zijn voor het selecteren en opnieuw afspelen van de juiste beelden.

Jullie hebben allemaal op hoog niveau gefloten. Voelt het dan niet als een degradatie om in het busje te moeten zitten?

Mesotten: “Nee, het voelt eerder alsof je wordt overgeplaa­tst naar een andere afdeling op je werkplek. Controleur worden is sowieso niets voor mij, dan is dit het beste alternatie­f. Ik ben er intussen 40 en merk dat ik het steeds moeilijker krijg met de fysieke proeven. Ik hoop dat volgend seizoen een overgangsj­aar wordt waarin ik fluiten in 1B met videoarbit­rage kan combineren, om mij erna volledig als videoref te engageren.” Virant: “Voor mij was de situatie duidelijk: door mijn vele blessures kon ik niet meer fluiten. Maar ik wilde wel in het voetbal blijven. Ik ben blij op het parcours dat ik als scheidsrec­hter heb afgelegd en heb het intussen achter mij kunnen laten. Ik beschouw dit nu als een nieuwe uitdaging.”

Bylois: “Je beleeft de wedstrijd wel op een andere manier vanuit het busje. De adrenaline ervaar je anders dan op het veld.”

Wat maakt van iemand een goede videoref? Welke capaciteit­en heb je nodig?

Virant: “Naast een goed beoordelin­gsvermogen moet een VAR over de nodige ervaring beschikken en moet hij technisch onderlegd zijn.”

Mesotten: “Plus: je moet je coolness kunnen bewaren. Er staat soms een volgepakt stadion met 30.000 toeschouwe­rs op jouw beslissing te wachten.”

Virant: “Dat zorgt voor meer druk dan wanneer je op het veld staat, want iedereen verwacht dat de videoref alles gezien heeft.”

Dat moet toch ook lukken in een busje dat volgepakt is met videoscher­men?

Virant: “De kunst is zo snel en accuraat mogelijk het juiste camerastan­dpunt te bestuderen en dan de juiste feedback te verschaffe­n aan de ref op het veld.”

Mesotten: (knikt) “Onlangs was er een fase waarbij het leek dat een speler de bal met zijn hand raakte, maar na het analyseren van verschille­nde camerapers­pectieven vonden we er één waarop duidelijk te zien was dat er geen sprake was van hands. Het is dus beter om enkele seconden langer te wachten en de juiste beslissing te nemen dan te snel te willen zijn en de verkeerde beslissing te nemen.”

Bylois: “Teamwork is op dat moment zeer belangrijk.”

De eerste keer dat ik in het busje in de bureaustoe­l plaatsnam, was met klamme handjes. Maar intussen durf ik al eens achterover te leunen

Gerd BYLOIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium