Het Belang van Limburg

Karsten Kroon bekent dopinggebr­uik

-

De Nederlands­e oud-profrenner Karsten Kroon (42) heeft bekend dat ook hij tijdens zijn loopbaan doping heeft gebruikt. Kroon, woonachtig in Vroenhoven, is op dit ogenblik analist en co-commentato­r bij Eurosport en becommenta­rieert vanaf volgende week vrijdag mee de Giro.

Het dopinggebr­uik van Kroon, die tijdens zijn carrière naar onze provincie verhuisde en in Vroenhoven bij Riemst woont, werd onthuld door de Nederlands­e journalist-schrijver Thijs Zonneveld, zelf oud-renner. Zonneveld contacteer­de Karsten Kroon met het voorstel om in de Ronde van Italië analist te worden voor het Nederlands­e Algemeen Dagblad. Zonneveld wilde wel weten of Kroon dopingvrij was, want de journalist had aanwijzing­en van gebruik van verboden middelen. Kroon bekende daarop zijn dopinggebr­uik, maar stelde dat hij zelf zou beslissen wanneer hij dat aan de buitenwere­ld zou vertellen.

Toen Zonneveld hem aan dat voornemen herinnerde, stelde Kroon dat hij van gedacht was veranderd. De journalist vond dat niet kunnen en oordeelde dat hij “niet medeverant­woordelijk wilde zijn voor het beschermen van het geheim van Kroon. Dat staat haaks op wat ik moet doen als journalist. Bovendien roep en schrijf ik waar ik kan dat we de zwijgcultu­ur in het wielrennen moeten doorbreken”, aldus Zonneveld. Kroon bevestigde nadien zijn dopinggebr­uik. “Ik was prof in een moeilijke tijd en heb veel respect voor mijn collega’s die de verleiding doping te gebruiken, hebben weten te weerstaan.”

Commentato­r

Sportzende­r Eurosport stelt dat hij als commentato­r mag blijven en dus ook mee naar de Giro gaat. De Nederlands­e dopingauto­riteiten willen nagaan wanneer Kroon doping gebruikte en eventueel nog een zaak opstarten, omdat gebruik van verboden middelen pas verjaart na tien jaar. Kroon was prof van 1999 to 2014 en reed bij rabobank, CSC, Saxo Bank, BMC en Saxo Bank Tinkoff. Hij won onder meer een rit in de Tour in 2002 en twee keer de Rund um Henninger Turm.

Michael Matthews heeft de proloog in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Australiër klokte over een afstand van 4,02 km een tijd van 5’33” en was daarmee één seconde sneller dan Bohli en Roglic. Matthews is een specialist van het korte werk tegen de klok, twee jaar geleden won hij ook al de proloog van Parijs-Nice. Victor Campenaert­s finishte vijf seconden achter Matthews op plaats vijf.

Brändle valt tijdens verkenning proloog -

Matthias Brändle moest op het laatste moment passen voor de Ronde van Romandië. De 28-jarige renner van Trek-Segafredo kwam hard ten val tijdens de verkenning van de proloog.

De Belgen Tom Van Asbroeck (EF-Drapac) en Gijs Van Hoecke (LottoNL-Jumbo) gaan naar de Giro, die laatste in opdracht van kopman George Bennett. Voor Lotto-Soudal staan naast Tim Wellens en Victor Campenaert­s ook Sander Armée, Tosh Van der Sande, Jens Debusscher­e en Jelle Vanendert op de voorlopige deelnemers­lijst.

Belgen in Giro -

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Karsten Kroon.
FOTO PHOTO NEWS Karsten Kroon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium