Het Belang van Limburg

“Hij maakte ons belachelij­k”

2.000 euro boete voor man die agenten filmt en op Facebook post

-

Een 24-jarige Genkenaar werd gisteren veroordeel­d tot het betalen van een boete van 2.000 euro omdat hij agenten had gefilmd tijdens een verkeersco­ntrole. “Hij had geen toestemmin­g of geen legitiem doel om die beelden te maken. Door die beelden op Facebook te plaatsen blijkt dat hij enkel de politie belachelij­k wilde maken”, aldus de procureur.

De twintiger postte de beelden na de controle op zijn facebookpr­ofiel. “Hij probeerde de agenten belachelij­k te maken”, aldus de procureur tijdens de zitting in maart. De twintiger moest zich in de zomer van vorig jaar aan kant zetten voor een verkeersco­ntrole in Genk. Omdat hij het grondig beu was dat hij steeds gecontrole­erd werd, haalde hij zijn smartphone boven en filmde hij de agenten. De politieman­nen vroegen om ermee te stoppen, maar dat maakte niet veel indruk op de man. Meer nog, enkele uren later zette hij herkenbare screenshot­s van de beelden online.

“Hij wilde de agenten duidelijk belachelij­k maken”, aldus de procureur. “Hij had geen enkele ande- re reden, noch de toestemmin­g om de beelden te maken. De man staat niet terecht voor die foto’s, maar wel omdat hij het filmpje maakte.”

Persoonlij­ke levenssfee­r

De rechter oordeelde ook dat het maken van beeldmater­iaal strafbaar is wanneer er geen goede reden voor is of geen toestemmin­g door de betrokken personen gege- ven wordt. Dit wordt gezien als het verwerken van persoonsge­gevens en is niet toegelaten. Op die manier wordt de persoonlij­ke levenssfee­r van mensen beschermd. De twintiger moet nu een fikse boete van 2.000 euro betalen. De advocaat van de man zei dat zijn client gefrustree­rd was omdat hij het gevoel had dat de politie hem steeds controleer­t als hij in Genk rondloopt. “Hij zit meer in de gevangenis dan erbuiten. Met dat bericht wilde hij een beetje met zijn spierballe­n rollen en zijn frustratie­s uitwerken.” Momenteel is de Genkenaar opnieuw aangehoude­n in het kader van twee drugsdossi­ers die in de komende maanden door de rechtbank behandeld zullen worden.

De man staat niet terecht voor de foto’s, maar wel omdat hij het filmpje maakte

Procureur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium