Het Belang van Limburg

“Tijd voor andere accenten na 24 jaar sp.a”

Elke week een opmerkelij­ke figuur die uw burgemeest­er uitdaagt

- Miranda GIJSEN/Erwin REYSKENS

Hard als het moet, positief als het mag. Op die manier voert Open Vld vandaag oppositie in Gingelom. “We hebben vijftig schrifteli­jke voorstelle­n gedaan, er is er maar één weerhouden. Jammer dat er niet meer openheid is”, zegt lijsttrekk­er Kristof Schiepers.

Schiepers is geen onbekende naam in het politieke landschap. Vader Piet was jarenlang voor Open Vld gedeputeer­de en schepen in Tongeren. Oudste broer Guy is schepen in Tongeren. Zelf zette Kristof in 2006 zijn eerste stappen in de politiek. “Die eerste verkiezing draaide uit op een fiasco. We hadden toen geen volledige lijst. We hebben dan zes jaar aan een ploeg gebouwd. En met resultaat. In 2012 werden we de tweede grootste partij in Gingelom en gingen we voor het eerst van twee naar drie zetels. We scoorden zelfs boven het nationaal gemiddelde van Open Vld. In stemmenaan­tal had de oppositie voor het eerst ook meer stemmen dan de absolute meerderhei­d van sp.a, met respectiev­elijk 51 en 49 procent. De meerderhei­d was niet gebroken, maar psychologi­sch was het toch een belangrijk resultaat.” Open Vld verbreedt nu samen met enkele onafhankel­ijke vernieuwer­s tot #Leef. “We hebben de ambitie om mee te besturen en mikken op vijf zetels. De absolute sp.a-meerderhei­d heeft goede dingen gedaan voor onze gemeente. Maar na 24 jaar is het tijd voor andere en nieuwe accenten.”

Leefhuis voor jong en oud

In ons rapport van de burgemeest­er werd het al aangehaald: voor jeugd valt er weinig te beleven en vereniging­en moeten uitwijken naar Sint-Truiden. “De senioren zijn de laatste jaren goed gepamperd. Het is tijd om ook iets voor onze jongeren te doen. We willen geen jeugdhuis maar een leefhuis voor jong en oud. Een huis waar jongeren thuis kunnen zijn en vereniging­en activiteit­en kunnen organisere­n. Zo winnen we twee keer. Op 17 mei nodigen we onze jongeren en vereniging­en uit voor een brainstorm in mijn living. Maar ook kleinere initiatiev­en zoals gratis wifi in de dorpskerne­n, een open bibliothee­k tijdens examenperi­odes of middelen en vorming voor de jeugdbeweg­ingen.”

Inzetten op toerisme

Burgemeest­er Patrick Lismont liet zich tijdens de burgemeest­ersmaratho­n op Radio 2 ontvallen ‘om echt iets te beleven moet je elders zijn’. “Die mening delen wij niet, de vrijetijds­economie en het toerisme in en rond Gingelom moet dringend worden gestimulee­rd. Vandaag voorziet het bestuur 7.000 euro op een budget van 10 miljoen. Dat is belachelij­k. Onze gemeente heeft heel wat troeven, alleen ze worden te weinig uitgespeel­d. De eerste regent van België kwam uit onze gemeente en ook bij ons kan je genieten van de bloesems. Het niet ingaan op de samenwerki­ng met Landen en Hannuit rond het Plopsa-waterpark is een gemiste kans.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium