Het Belang van Limburg

Uitstap Putseys uit sp.a zet meerderhei­d op losse schroeven

- Luk WEYENS

De broze meerderhei­d van DDS en sp.a-Groen in Diest – 14 zetels op 27 – wordt nog brozer. Rudi Putseys van sp.a gaat voortaan als onafhankel­ijke in de gemeentera­ad zitten. “Op bepaalde punten zal ik mijn kritische stem laten horen, ook al botst die met de meerderhei­d”, zegt Rudi. Eerder knipte ook al Groen de band met sp.a door.

Rudi Putseys is 60 jaar en met brugpensio­en als medewerker bij Tessenderl­o Chemie. Hij vroeg bij de opening van de gemeentera­ad het woord: “Het heeft me vele slapeloze nachten gekost én met vrienden pro en contra afwegen om tot deze beslissing te komen. Ik wilde deze beslissing, die helemaal niets met verkiezing­skoorts te maken heeft, niet uitstellen tot het einde van deze legislatuu­r in december.”

“Binnen sp.a in Diest duldt men geen gefundeerd­e kritiek. De druppel die de emmer doet overlopen is het dossier van het Molenhuis in Molenstede. De verbouwing van de cafetaria daar is een prestigepr­oject dat ten nadele van het comfort in de polyvalent­e zaal wordt uitgewerkt.

In de plaats van het vaste podium komt in de zaal een mobiel podium, dat vereniging­en die daarvan gebruik willen maken, telkens moeten opbouwen en afbreken. De persoon met de ambitie onze toekomstig­e burgemeest­er te worden (bedoeld is sp.a-lijsttrekk­er Marc Florquin, nvdr) is me al maanden liever kwijt dan rijk. Daar komen nog de gebeurteni­sssen met sp.a in heel Vlaanderen bij. Denk maar aan Antwerpen. Als lokaal sp.a-lid word je daarop ook aangesprok­en.” Lijsttrekk­er Marc Florquin wijst op het merkwaardi­ge moment van de bekendmaki­ng door Rudi: “Tien minuten voor de gemeentera­ad heeft hij aan de voorzitter van de raad en aan de sp.a-voorzitter zijn beslissing laten weten. We hebben begrip voor zijn beslissing, die we alleen maar kunnen noteren. Wij danken hem voor zijn jarenlange inzet.”

Door Rudi’s beslissing wordt de meerderhei­d nog wankeler. Eerder besliste ook Groen al dat de band met de sp.a wordt doorgeknip­t en Groen bij de volgende verkiezing­en met een eigen lijst opkomt.

 ?? Foto LW ?? Rudi Putzeys zetelt voortaan als onafhankel­ijke.
Foto LW Rudi Putzeys zetelt voortaan als onafhankel­ijke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium