Het Belang van Limburg

OCMW-voorzitste­r Elke Gijbels verlaat politiek

- Zahra BOUFKER

Elke Gijbels stopt met lokale politiek. In 2012 werd ze verkozen voor N-VA in Heusden-Zolder. Sinds augustus 2013 is ze er OCMW-voorzitter. “Een maandenlan­g conflict met de voorzitter van onze lokale N-VA-afdeling heeft nu een absoluut hoogtepunt bereikt. Dat conflict ging vooral over de richting van de partij en eenzijdige beslissing­en van voorzitter Herwig Hermans inzake lijstvormi­ng”, zegt Gijbels.

“Een tijdje geleden zei voorzitter Herwig Hermans tegen een N-VA-lid dat hij mij niet als lijsttrekk­er wou. Toen ik hem hiermee confrontee­rde, sprak hij dit niet tegen”, opent Gijbels. “Een nieuw conflict afgelopen weekend en waar ik in de verste verte geen aandeel in had, is doorslagge­vend geweest. Dit staat een verdere samenwerki­ng in de weg. Als gevolg hiervan heb ik beslist mij volledig terug te trekken als lijsttrekk­er en zal ik niet meer deelnemen aan de gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober”, zo zegt Elke Gijbels.

Audit

Gijbels en Hermans zijn het oneens over hoe de forensisch­e audit in Heusden-Zolder is aangepakt. “Als oppositiep­artij is het onze plicht om de audit aan te kaarten, toch? Dat de voorzitter mijn aanpak nu aangrijpt om mij mijn lijsttrekk­erschap af te nemen, dat vind ik dit niet kunnen”,

Elke

GIJBELS zegt Gijbels, die zich gesteund voelt door partijlede­n. “Als je weet dat er op de vorige bestuursve­rgadering drie ontslagen op tafel lagen, dan denk ik dat ik dat dat duidelijk is. Maar elke week thuiskomen na een ruzie op één van onze overlegmom­enten is niet vol te houden. Mijn gezondheid begint eronder te lijden. Blijkbaar kan de voorzitter niet om met sterke vrouwen zoals ik. Ik ben blij dat ik zelf het initiatief heb genomen om te stoppen. Ik vind het heel spijtig voor mijn partijgeno­ten met wie ik wel heel goed heb samengewer­kt”, aldus Gijbels. Elke Gijbels zal de rest van de legislatuu­r zetelen als onafhankel­ijke.

Verschille­nde visies

Voorzitter Herwig Hermans betreurt de beslissing van Elke. “Zo heeft ze onder moeilijke omstandigh­eden als OCMWvoorzi­tster toch succesvol kunnen werken om beheersakk­oorden tussen OCMW en gemeenten af te sluiten”, zegt hij. “Anderzijds hebben we verschille­nde visies en is er een duidelijk verschil tussen de rol van voorzitter en die van lijsttrekk­er. Als voorzitter moet je bepaalde waarden bewaken. Als je me vraagt of ik het lijsttrekk­erschap in vraag stel, is het antwoord “neen”. We gaan nu intern bekijken wie we als lijsttrekk­er kunnen aanduiden”, aldus Hermans.

Blijkbaar kan voorzitter Hermans niet om met sterke vrouwen zoals ik

 ?? FOTO HBVL ?? Elke Gijbels zal de rest van de legislatuu­r als onafhankel­ijke zetelen.
FOTO HBVL Elke Gijbels zal de rest van de legislatuu­r als onafhankel­ijke zetelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium