Het Belang van Limburg

Esplanade Grenslandh­allen wordt ‘Expo Hasselt’

Typerend torentje maakt plaats voor kleine exporuimte

- Dirk JACOBS

De verbouwing van het allerlaats­te stuk van de Grenslandh­allen is begonnen, zes jaar nadat de nv Sportpalei­s haar intrede deed op de Hasseltse site. Het karakteris­tieke piramidevo­rmige torentje op de hexagoon verdwijnt, waar jarenlang het logo stond. “De nieuwe ruimte wordt vanaf september gebruikt voor kleinere beurzen, bedrijfsfe­esten en congressen”, zegt Jan Van Esbroeck, CEO van nv Antwerps Sportpalei­s. Op zes exemplaren na verdwijnen alle rode steunpilar­en die nodig waren om het piramidevo­rmige dak recht te houden. “Daardoor krijgen we een grote open ruimte die veel makkelijke­r bruikbaar is”, zegt Jan Van Esbroeck. “Voor ons als speler in de concert- en showwereld was het beursgegev­en compleet nieuw toen we in Hasselt arriveerde­n. Vandaar ook dat we de kat uit de boom hebben gekeken. Aanvankeli­jk daalde de belangstel­ling ook vanuit de sector. Maar onder meer door Hobby Creatief Salon en Ink Mania is er sinds 2016 weer een aangroei van 60 procent beursbezoe­kers, in absolute cijfers nu bijna 150.000.”

Hexagoon

De hexagoon wordt, samen met de esplanade en het foyer, omgevormd tot Expo Hasselt. Het dak wordt flink verhoogd, van 3,80 naar 6,50 meter. “Het nieuwe bouwdeel is in totaal ruim 4.400 vierkante meter en kan 2.520 personen bevatten”, zegt architect Erik Andries van abv+ architecte­n. “Maar het is opdeelbaar in vier modules, zodat het al geschikt is voor groepen vanaf 1.800 personen. Het geheel wordt een ‘black box’ zonder dagverlich­ting, zodat elke sfeer er gecreëerd kan worden. Bovendien verschuift het huidige cateringpu­nt naar de zijkant van de zaal, zodat de vrije ruimte optimaal kan worden benut.”

De vzw Grenslandh­allen en de Sportpalei­s Group betalen elk de helft van de verbouwing­swerken,

Jan VAN ESBROECK nv Antwerps Sportpalei­s die 1,5 miljoen euro kosten. “Daarbij wordt het gedeelte van de vzw Grenslandh­allen vanaf 2020 afgeschrev­en via de 650.000 euro die de stad jaarlijks van de Sportpalei­s Group ontvangt”, zegt voorzitter Tom Vandeput van de vzw Grenslandh­allen. “Op die manier is sinds 2012 al 14 miljoen geïnvestee­rd en hebben we weer perfecte gebouwen, zonder dat dit de Hasselaren ook maar één cent heeft gekost. De inbreng van nv Sportpalei­s is in die zin een gouden zet geweest.”

Stoffenfes­tival

In september moet het Limburgse bouwbedrij­f Mathieu Gijbels de nieuwe expo- en eventruimt­e gebruikskl­aar hebben. Het Stoffenfes­tival zal het eerste evenement zijn dat er plaatsvind­t. De naam Expo Hasselt moet meteen ook voor een duidelijke beeldvormi­ng op de site zorgen. Informatie over de toekomstig­e evenemente­nkalender vind je op www.expohassel­t.be.

De nieuwe ruimte wordt vanaf september gebruikt voor kleinere beurzen, bedrijfsfe­esten en congressen

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Tegen september moet de nieuwe ruimte klaar zijn.
FOTO TOM PALMAERS Tegen september moet de nieuwe ruimte klaar zijn.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium