Het Belang van Limburg

Geen onderdak voor carnavalsw­agens

Militair domein blijkt geen optie voor Zonneridde­rs

- Willy VANDAEL

Carnavalsv­ereniging De Zonneridde­rs uit Zonhoven is naarstig op zoek naar onderdak voor haar vier carnavalsw­agens. De wagens staan momenteel nog droog in de oude gemeenteli­jke magazijnen, maar die worden binnen enkele maanden gesloopt. Ook de hangar op het militair domein op Termolen lijkt niet langer een optie. Defensie koppelt immers zware financiële voorwaarde­n aan het gebruik. “Dat kunnen we niet betalen”, zegt burgemeest­er Johnny De Raeve.

Tijdens de machtsover­dracht enkele maanden geleden was er nog goede hoop dat de prinsenwag­en, de wagen van de jeugdprins en miss, de wagen van de dames van de raad van elf en de zogenaamde “blokkenwag­en’ een tijd in de hangars van Defensie in Termo- terecht zouden kunnen. Maar dat gaat niet door, zo bleek na een vraag van Sven Lieten (sp.a) tijdens de gemeentera­ad. De gemeente wil de militaire site aankopen om er een woonprojec­t van te maken. Het aankoopbed­rag zou in totaal 950.000 euro bedragen. “Defensie geeft zijn toestemmin­g voor de stalling van de carnavalsw­agens op voorwaarde dat we vijf jaar een voorschot op de aankoop betalen van jaarlijks 190.000 euro”, zegt burgemeest­er Johny De Raeve (Open Vld). “De voorschott­en worden later dan wel afgetrokke­n van de koopprijs.”

Volgens de brief van Defensie moet de gemeente ‘vijf keer 20 procent van de venale waarde’ betalen of telkens 190.000 euro om gebruik te maken van de hangar. “We hebben inderdaad plannen om de site te kopen, maar de situatie is momenteel nog veel te onzeker om nu al zo een groot enlen gagement aan te gaan. Want wat als er iets tussenkomt en de aankoop niet doorgaat?”

Containerp­ark

De Zonneridde­rs stellen voor dat de gemeente dan maar een hangar bouwt op de plaats van het oude containerp­ark. “Een overdekte stelplaats volstaat”, zegt Eddy Vaes van de Zonneridde­rs. “Dat kan niet zomaar even gebeuren”, zegt De Raeve. “Er moet een eerst bouwvergun­ning zijn, er moet geld vrijgemaak­t, enzovoorts. “Ik neem opnieuw contact op met Defensie om te bekijken of er echt geen andere oplossing is, maar ik vraag ook aan de Zonneridde­rs om uit te kijken naar een nieuwe stelplaats of om eventueel een andere oplossing te zoeken.”

Defensie geeft zijn fiat voor de stalling van de carnavalsw­agens op voorwaarde dat we vijf jaar een voorschot betalen op de aankoop van de site van jaarlijks 190.000 euro

Johnny De RAEVE Burgemeest­er (Open Vld)

 ?? FOTO WIVA ?? De wagens staan nu nog in de gemeenteli­jke magazijnen, maar die worden afgebroken.
FOTO WIVA De wagens staan nu nog in de gemeenteli­jke magazijnen, maar die worden afgebroken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium