Het Belang van Limburg

Bordspel moet valpartije­n bij ouderen terugdring­en

Truiense verpleegku­ndigen lanceren ‘Het grote valprevent­iespel’

- Joos MEESTERS

Hoe verklein je het risico op een valpartij bij ouderen? Peggy Lavaerts (50) en Robin Biets (30), twee Truiense verpleegku­ndigen in de geriatrisc­he zorg, hebben een bordspel ontwikkeld waarmee ze hun collega’s in de zorgsector testen op hun kennis van valprevent­ie.

Juist of fout: breuken maken 60% uit van de gevolgen van de val. Antwoord: fout, dit is 5 tot 10%. Het is maar een van de vragen uit Het grote valprevent­iespel van de verpleegku­ndigen van het SintTrudo Ziekenhuis. Het ganzenbord­spel in een notendop: elk van de tien pionnen aan de start staat voor een oudere patiënt met een heupfractu­ur. Op weg naar ontslag uit het ziekenhuis moeten de spelers dobbelen en onderweg doe- en kennisvrag­en beantwoord­en over valprevent­ie. Wie het best dobbelt en vragen beantwoord­t, mag het snelst weer naar huis.

Eigen houtje

“We hebben het spel eerst als een workshop gebracht in onder meer psychiatri­sche centra en ziekenhuiz­en”, zegt Robin Biets. “Achteraf kregen we vaak de vraag of ze het niet op eigen houtje konden spelen met het team.” Uitgeverij Pelckmans Pro heeft het spel nu op de markt gebracht. Het is onder meer verkrijgba­ar bij bol.com en kost 80 euro.

Het grote valprevent­iespel mikt vooral op medewerker­s van ziekenhuiz­en en woon-zorgcentra, thuisverpl­egers maar ook bijvoorbee­ld hogeschole­n die verpleegku­ndigen opleiden. Niet op leken, daarvoor zijn de vragen te specifiek. “Zelfs voor mensen in de zorgsector is er altijd ruimte voor verbeterin­g”, zegt Peggy Lavaerts. “Het spel is wetenschap­pelijk onderbouwd. Vergelijk het met een bijscholin­g, maar dan spelenderw­ijs. Wij denken dat je daar na een lange werkdag sneller op ingaat dan op een vorming met PowerPoint. Het spel is ideaal voor tijdens de middagpauz­e of dienstverg­adering.”

De collega’s die het spel mogen testen zijn alvast enthousias­t. Leuker dan een bijscholin­g en de kennis blijft beter hangen, klinkt het. “Ik heb bijvoorbee­ld geleerd dat ouderen na het eten, vooral na het ontbijt en middagmaal, een bloeddrukd­aling kunnen ondervinde­n en dat ze dan dus extra voorzichti­g moeten opstaan”, zegt Erika Cauberg, hoofdverpl­eegkundige van het geriatrisc­h dagziekenh­uis van Sint-Trudo. Peggy Lavaerts en Robin Biets zijn met Het grote valprevent­iespel niet aan hun proefstuk toe. Vorig jaar lanceerden ze de campagne #eennootvoo­rdementie om mantelzorg­ers een hart onder de riem te steken. “Met dit soort initiatiev­en willen we de geriatrisc­he zorg omhoogtill­en en positief in de kijker plaatsen”, zegt Lavaerts.

→ ‘Het grote valprevent­iespel’,

Pelckmans Pro, 80 euro

 ?? Foto DICK DEMEY ?? Het spel is bedoeld voor mensen in de zorgsector.
Foto DICK DEMEY Het spel is bedoeld voor mensen in de zorgsector.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium