Het Belang van Limburg

Plan moet overstromi­ngen aanpakken

- Dirk JACOBS

De gemeente Diepenbeek maakt samen met Infrax een hemelwater­plan op. Dat is een inventaris­atie van alle waterlopen, rioleringe­n maar ook de knelpunten voor wateroverl­ast. “Zo kunnen we onze investerin­gen daarop afstemmen en probleemge­bieden aanpakken”, hoopt schepen van Openbare Werken Jos Leroi (CD&V). “De voorbije jaren zijn hier huizen en straten tot drie keer toe onder water gelopen.”

De gemeente staat niet alleen in dit verhaal. “Alle betrokkene­n en netbeheerd­ers op ons grondgebie­d werken mee”, zegt schepen Leroi. “Dat zijn Infrax, dat alles coördineer­t, Aquafin, de provincie, Wegen en Verkeer, de Vlaamse Landmaatsc­happij en in een volgend stadium ook onze buurgemeen­ten. In dat kader kan ik melden dat Genk er nu ook mee van start gaat.” “We werken samen aan een langetermi­jnvisie voor hemelwater. Die visie dient als basis voor meer gede- tailleerde studies en het uitwerken van noodzakeli­jke projecten, bijvoorbee­ld de aanleg van bufferbekk­ens. Maar het plan kan ook de prioriteit­en van nieuwe riolerings­projecten gaan bepalen. Dat moet het uiteindeli­jke doel zijn: dat via het hemelwater­plan maatregele­n prioriteit krijgen die een positieve invloed hebben op het indijken van de wateroverl­ast.”

Stappenpla­n

“We gaan in verschille­nde stappen te werk. Eerst gaan we alle gegevens inventaris­eren. Als we die hebben, moeten we een basisplan opstellen. Om op termijn een gedetaille­erd en definitief hemelwater­plan te maken dat een prioriteit­enlijst bevat van initiatiev­en. Tegen september 2018 willen wij dat basisplan voor Diepenbeek klaar hebben. Daarmee kan de volgende bestuurspl­oeg dan, bij de opmaak van de meerjarenp­lanning, aan de slag.”

 ?? FOTO TORO ?? Onder meer dit huis op de Oude Baan in Diepenbeek stond in juni 2016 twee keer op korte tijd onder water.
FOTO TORO Onder meer dit huis op de Oude Baan in Diepenbeek stond in juni 2016 twee keer op korte tijd onder water.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium