Het Belang van Limburg

Tramplanne­n opnieuw naar Raad van State

- Timmie VAN DIEPEN

In Maastricht rijst opnieuw juridisch protest tegen de aanleg van de sneltram Hasselt-Maastricht. Verschille­nde bewoners hebben bij de Nederlands­e Raad van State beroep aangeteken­d tegen het nieuwe bestemming­splan.

De gemeentera­ad van Maastricht keurde begin maart voor de tweede keer een bestemming­splan goed voor de aanleg van een sneltramli­jn tussen Hasselt en Maastricht. Een eerste bestemming­splan, dat de ruimtelijk­e inplanting van de sporen op Nederlands grondgebie­d moet regelen, werd door de Nederlands­e Raad van State vernietigd. Probleem toen was dat het bestemming­splan nog altijd uitging van een verbinding tot het station van Maastricht, terwijl was gebleken dat die eindhalte niet binnen een redelijke termijn gehaald zou kunnen worden. Aan de basis daarvan lagen problemen met de draagkrach­t van de Wilhelmina­brug, waardoor de tram de Maas niet over kan.

Spoorbrug

Het bestemming­splan werd daarom hertekend, met de Van Hasseltkad­e (aan shoppingce­ntrum Mosae Forum) als eindhalte. Het is dat nieuwe bestemming­splan dat in maart door de Maastricht­se gemeentera­ad werd goedgekeur­d. Maar nu tekenen opnieuw verschille­nde bewoners protest aan tegen die plannen. Ze trekken naar de Raad van State, omdat volgens hen niet voldoende bewezen is dat het tracé door de stad noodzakeli­jk is. Volgens hen kan de tram beter over de bestaande spoorbrug rijden, waardoor alsnog het station als eindhalte bereikt kan worden, het aantal reizigers zal toenemen en er sprake is van minder overlast. Volgens De Lijn en de gemeente Maastricht is dat scenario onmogelijk omdat de spoorbrug bij hoogwater omhoog moet om het scheepvaar­tverkeer door te laten. Dat maakt volgens de initiatief­nemers een regelmatig­e tramdienst onmogelijk. De procedure bij de Raad van State werkt niet opschorten­d, waardoor de voorbereid­ing van het project gewoon kan doorlopen. Het is nog altijd de bedoeling dat de sneltram uiteindeli­jk in 2024 volledig operatione­el moet zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium