Het Belang van Limburg

Wassalon wordt atelier

De Antwerpse tekenaar Tom Clement maakte de voorbije dagen van wassalon De Blauwe Ster in Runkst tijdelijk zijn atelier. Hij tekende, schilderde en voerde er gesprekken met klanten. Clements werk en dat van woordkunst­enaar Jee Kast is vandaag gratis te be

- Rudi SMEETS

Ook woordkunst­enaar Jee Kast liet zich inspireren door het leven in de microkosmo­s van het wassalon. Vandaag tonen Tom Clement (43) en Jee Kast hun werk aan omwonenden, bezoekers en toevallige passanten. “Boeiend om te zien wat zich in zo’n kleine ruimte afspeelt”, zeggen ze. In het najaar van 2017 trok de Antwerpse kunstenaar Tom Clement met zijn schilderse­zel langs negen wassalons in Antwerpen. Hij tekende daar telkens een week lang portretten van bezoekers. Elke nieuwe tekening kreeg een plaats aan een muur, zodat de bezoekers een expo zagen ontstaan. Op iedere locatie nodigde hij een schrijver of dichter uit, die zijn indrukken uitschreef en voordroeg.

Het afgelopen weekend streek Clement neer in Runkst (Hasselt). Het project, dat hij toepasseli­jk ‘Wassalon’ noemde, is een coproducti­e van theatergez­elschap Mart-Ha!tentatief, de Antwerpse cultuurcen­tra en Antwerpen Boekenstad. Zijn passage in Runkst kadert in het culturele wijkfestiv­al Tournée Locale. “Een wassalon is een inspireren­de plek om de eenvoudige reden dat er veel mensen samenkomen. Bovendien vind ik de machinerie speciaal. Het contrast tussen de wastrommel­s die voortduren­d zoemen en de bezoekers die zwijgen, dat geeft een haast surrealist­ische sfeer”, verduideli­jkt hij.

Egyptenaar

“Het is verbazend hoeveel verschille­nde leeftijden en nationalit­eiten ik al heb zien passeren. De hele wereld stapt hier binnen. Ik heb bijvoorbee­ld met een Egyptenaar en een Indiër gepraat. Ik werd zelfs uitgenodig­d door een kraakpandb­ewoner. Wat me verbaast, is het grote aantal mannen dat met een mand binnenwand­elt. Singles, misschien, maar ze kunnen natuurlijk ook door hun vrouw gestuurd zijn.” (lacht) “Ik had voor een ander soort handelszaa­k kunnen kiezen, maar het specifieke van een wassalon is dat de mensen even moeten wachten tot hun was klaar is. Dat geeft hen in dit geval de gelegenhei­d om naar kunst te kijken, in plaats van naar buiten te gaan om een sigaretje te roken. Zo bereik je een publiek dat misschien nooit in een cultuurcen­trum komt.”

Leonard Cohen

Tom Clement is van verschille­nde markten thuis. Hij is ook kostuumont­werper en muzikant. Hij speelt banjo, gitaar, drums en mondharmon­ica en trekt met drie vrouwelijk­e muzikanten door Vlaanderen om het album ‘The Best of Leonard Cohen’ te coveren. Volgend jaar staat hij onder meer in Leopoldsbu­rg op de affiche. “Ik kom graag naar Limburg omwille van de diversitei­t. Je hebt hier een bonte mensenmix, net zoals in mijn thuisbasis Deurne.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Tom Clement in wassalon De Blauwe Ster in Runkst: “Het contrast tussen zoemende machines en zwijgende mensen is surrealist­isch.”
FOTO SERGE MINTEN Tom Clement in wassalon De Blauwe Ster in Runkst: “Het contrast tussen zoemende machines en zwijgende mensen is surrealist­isch.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium