Het Belang van Limburg

Karine Claassen toont hoe mensen eigen levenseind­e regisseren

“Dit programma maken heeft me zo veel inzichten gegeven. Onder meer om anders en intenser te gaan leven”, zegt VRT-gezicht Karine Claassen. Ze heeft het over ‘Afscheid’, de reeks over zes mensen die weten dat ze nog maar enkele weken of maanden te leven h

- Raymond DE CONDÉ

Karine Claassen werd vorig jaar opgemerkt met haar reportager­eeks ‘Dwars door Amerika’, waarin ze praatte met gewone Amerikanen. Het leverde een heel ander beeld op van de VS dan we gewoon zijn en wie de reeks had gezien, was niet meer zo verrast dat Donald Trump tot president verkozen werd.

Ook documentai­remaker Eric Goens had de reeks gezien en was onder de indruk. Hij had een idee voor een reeks over afscheid nemen van het leven en had er vertrouwen in dat Karine Claassen daarvoor de geschikte reporter zou zijn.

“Ik heb het zelf meegemaakt met mijn vader”, zegt Karine Claassen. “Als je ziek bent, kom je voor de anderen in een aparte categorie terecht. Ik heb afscheid kunnen ne- men en het een plaats kunnen geven, maar bepaalde dingen werden niet uitgesprok­en en die heb ik niet van hem gehoord. Er zijn heel veel mensen in die situatie, alleen tonen we die niet. Ik ben iemand die in mijn werk de confrontat­ie wil aangaan, ik wil iets vertellen over hoe wij zijn als mens, zonder te verbloemen. In de laatste fase van je leven ben je de meest pure vorm van jezelf. Ik ben verschoten van de schoonheid, de eerlijkhei­d, de waardighei­d en de kracht van die mensen om er nog iets mooi van te maken. Ze waren strijdlust­ig en wilden zelf hun levenseind­e regisseren.”

Was het niet moeilijk om mensen te vinden die camera’s wilden toelaten?

“Ik stond versteld hoeveel er hebben toegezegd. Ik ben eerst naar het palliatiev­e dagcentrum geweest dat Wim Distelmans in Wemmel heeft opgericht. Daar komen overdag allemaal mensen die hun levenseind­e zien naderen. Ik heb eerst met tientallen patiënten gepraat zonder een camera erbij en dan heb ik er een vijftal uitgekozen. Ik heb zes aflevering­en gemaakt en in elke aflevering komt er een personage bij. Ik toon geen aftakeling­sproces. Welke ziekte ze hebben, was voor mij niet belangrijk. Wat ze gemeen hebben is dat ze allemaal vechten om waardig te sterven. De reeks heet ‘Afscheid’: afscheid van het leven. Maar het gaat in essentie over het leven.”

Indrukwekk­end is Annick, de advocate van 40 en moeder van een zoontje van 11 en een dochtertje van 9, die van de arts te horen heeft gekregen dat ze nog maar drie weken te leven heeft. Ontroerend en bewonderen­swaardig hoe zij met haar levenseind­e omgaat. En verbazingw­ekkend dat ze nog een half jaar heeft geleefd. Mag een arts dan voorspelle­n dat je nog maar drie weken hebt?

“De arts had er wel bij gezegd dat het onvoorspel­baar was en zij wilde het zelf absoluut weten. Na die prognose heeft Annick nog een homeopathi­sche kuur gevolgd. Misschien heeft dat geholpen. Wat ik wel waanzinnig vind, is dat sommige artsen aan hun patiënten niet durven zeggen dat ze ongeneesli­jk ziek zijn. Sommige dokters gaan dat uit de weg en dat vind ik beschamend. Als je nog maar een paar weken of maanden te leven hebt, wil je dat toch weten. Levensbeëi­ndiging is in de opleiding geneeskund­e een keuzevak. Dat zegt genoeg: als zelfs de universite­iten het uit de weg gaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium