Het Belang van Limburg

Liverpool - AS Roma 5-2

LIVERPOOL OP WEG NAAR FINALE, TENZIJ AS ROMA THUIS OPNIEUW MET 3-0 WINT

- David VAN DEN BROECK

Mo Salah overtrof zichzelf gisteren voor de tigste keer. Hij zette Liverpool met twee schitteren­de goals en twee assists eigenhandi­g op weg naar de Champions League-finale. Of toch niet? Met twee late treffers behoudt AS Roma opnieuw een waterkans op een comeback.

Op drukke avonden, zoals gisteren, heb je het als buitenland­se journalist vlaggen. De perstribun­e is dan tot de nok gevuld en wat je krijgt is een observer seat, een plaatsje tussen het publiek. Heerlijk, want zo proef je de sfeer op Anfield nog beter. Maar ook gevaarlijk, met Mo Salah op het terrein. Hoe vaak de Egyptische spits de fans doet opveren, je houdt het niet voor mogelijk. Onze laptop overleefde het maar net.

Serieus: Vladimir Poetin zit al met de poepers. Rusland móét straks presteren op het WK in eigen land. In de finale zal het sowieso niet geraken, maar gezien de vorm van Salah wordt het al een hele klus om de groepsfase – waarin het tegen Egypte uitkomt – te overleven. Wat de 25-jarige flankaanva­ller nu al een heel seizoen op de mat brengt, is werkelijk ongezien. Messiaans. Kan je het de bijna 600 spelers in de Premier League kwalijk nemen dat ze Kevin De Bruyne geen Speler van het Jaar maakten? Na gisteravon­d is het antwoord definitief: neen. Hell no!

Eusebio Di Francesco, de trainer van AS Roma, had opnieuw een plan. Net als in de Romantada tegen Barcelona koos de Italiaan voor een defensie met drie achterin. Viel dat lelijk tegen. Ja, de bezoekers hadden op voorsprong kunnen komen, linksachte­r Kolarov fusilleerd­e de lat. Maar het was meteen ook hun enige wapenfeit – het schotje van Nainggolan tellen we niet mee. Nadien was het al Liverpool wat de klok sloeg. Keer op keer glipte het gouden aanvalstri­o erdoorheen. Firmino liet een enorme kans liggen, Mané zelfs twee. De fans werden al gek, maar komaan: met Salah in je ploeg, wat heb je dezer dagen dan te vrezen? Sim-Salah-bim, in minuut 36 haalde hij zijn goocheldoo­s boven. Vanop z’n rechterkan­t kwam hij naar binnen en Alisson Becker wist al wat er ging gebeuren. Tegen de heerlijke krul in de verste hoek had de nochtans prima keepende Braziliaan geen enkel verhaal. Vlak voor rust werd hij opnieuw geklopt. Roma-verdediger Jesus bracht allesbehal­ve redding, hij liet Salah zomaar lopen en vervolgens met een wippertje scoren. Het was al zijn tiende goal in deze campagne – alleen Ronaldo doet beter – en 43ste in totaal. Liverpool-manager Jürgen Klopp keek alweer vol ongeloof toe.

Afscheid met Zidanneke

Na rust maakte Salah zijn exclub helemaal belachelij­k. Hij had nog zijn derde en vierde kunnen maken, maar vond het welletjes en bood dan maar Mané en Firmino de 3-0 en 4-0 aan. Firmino had nul medelijden met zijn landgenoot in doel en maakte zelfs de 5-0. Het feest was compleet en een kwartier voor tijd – na zijn Zidanneke – mocht Salah zelfs gaan rusten. Geen probleem, toch? Wel...

We hadden het eerlijk gezegd niet verwacht, maar plots was het aan de overkant toch raak. Edin Dzeko, wie anders, profiteerd­e van de misser van Lovren en liet Karius geen kans. Nainggolan mengde zich vervolgens in de debatten, haalde nog eens uit en zag zijn knal in de zestien geblokt door de hand van Milner. Strafschop, en die zette Perotti heerlijk om. 5-2, wie had dat nog gedacht? Klopp niet, die ging na afloop lichtjes balend naar binnen. Want 3-0 winnen in eigen huis? AS Roma kán dat, vraag maar aan Messi. Toch staat Liverpool heel dicht bij zijn eerste finale sinds 2007. Intussen denken The Bangles aan een remake van hun megahit: Score Like an Egyptian.

 ?? FOTO REUTERS ?? Salah was met twee goals opnieuw van goudwaarde voor Liverpool.
FOTO REUTERS Salah was met twee goals opnieuw van goudwaarde voor Liverpool.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium