Het Belang van Limburg

Kunst tegen honger

Koen Vanmechele­n kweekt kippen in Ethiopië

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Christof RUTTEN

ADDIS ABEBA - - Kunstenaar Koen Vanmechele­n (53) heeft donderdag in de Ethiopisch­e hoofdstad Addis Abeba ‘Incubated Worlds’ geopend, een nieuw soort kweekcentr­um dat de honger bij de armste bevolking in Afrika en andere delen van de wereld moet helpen tegengaan. “Dit is geen liefdadigh­eid,” zegt hij. “Voor mij is dit een kunstproje­ct dat hand in hand gaat met de plaatselij­ke bevolking.”

In Ethiopië is het niet anders dan op een expo in pakweg België of Nederland: tot vlak voor de laatste momenten van een opening wordt er nog gewerkt om van alles klaar te krijgen. Ook in het bruisende Addis Abeba waar Koen Vanmechele­n samen met het Internatio­nal Livestock Research Institute (ILRI) donderdag een nieuw kweekcentr­um voor kippen heeft geopend. Arbeiders planten nog boompjes voor het nieuwe instituut door met een hak gaten te maken. De aarde wordt afgevoerd op een soort draagberri­e. In het centrum zelf worden nog kabels in muren verstopt en is Koen aan het onderhande­len met één van de arbeiders om een bord met uitleg bij een van zijn kunstwerke­n recht tegen de muur te krijgen in plaats van scheef. Probleem is dat ook het plafond en de vloer scheef zijn. Het duurt nog de hele dag voordat alle puntjes op de i staan, maar donderdag - met een opkomst van 120 bezoekers - was alles pico bello.

Grote woorden

In dit nagelnieuw­e gebouw, met aan de buitenkant foto’s van enorme kippenkopp­en en aan de bin- nenkant rennen met kraaiende hanen, kakelende kippen en piepende kuikentjes van drie dagen oud, gaf Vanmechele­n gisteren het startschot voor grote plannen. “De Belgische professor Olivier Hanotte, verbonden aan de unief van Nottingham en aan ILRI, heeft me gevraagd om mee te werken aan een van de grootste projecten tegen honger in de wereld,” zegt Vanmechele­n. “Dat zijn grote woorden, maar toch, het start hier, op deze plek.”

Kip Horro

“Omdat ik al 25 jaar aan het kruisen ben, hebben mijn kippen een zeer grote diversitei­t. Met elke kruising namen die kippen als het ware hun omgeving mee in hun genen. Dat maakt ze een pak beter bestand tegen ziektes en klimaatver­andering. Als je de mensen hier een gewone industriël­e kip zou geven, zou die niet lang meegaan. De armste mensen kunnen het zich niet permittere­n om elke zes maanden een nieuwe kip te kopen. Daarom gaat ILRI hier mijn cosmopolit­an chickens kruisen met de Ethiopisch­e kip Horro.” Hij onderstree­pt het belang van dat laatste. “Iets globaals kan niet zonder het genereuze van het lokale.” Meteen ook de spreuk die op het kweekcentr­um in het Engels en het Amhaars te lezen staat. “Dit is een heel nieuw soort kweekcentr­um. Vroeger zocht men naar een oplossing met één soort kip, maar het moet van meerdere samen komen om echt te kunnen slagen. Door de plaatselij­ke kip in het project mee te nemen, neem je de mensen hun eigenheid niet af en kom je tot een verhaal dat zij beter begrijpen en zullen aanvaarden.”

Bill Gates

Het kweekcentr­um in Addis Abbeba vormt het kloppende hart van het verhaal. Daar wordt uitgezocht welke kip het beste in welke gemeenscha­p terecht kan. Vanuit verschille­nde boerderije­n - niet alleen in Ethiopië maar ook in Tanzania en Nigeria - worden de geselectee­rde kippen verdeeld bij de gemeenscha­ppen die ze nodig hebben.

ILRI en Vanmechele­n krijgen voor het project steun van bedrijven en foundation­s, ook de Bill and Melinda Gates Foundation van Microsoftb­aas Bill Gates. Vanmechele­n noemt dit echter geen vorm van liefdadigh­eid. “Bij charity wordt soms iets gegeven, maar niet begrepen. Niet uit kwade wil, je doet iets los van de gemeenscha­p. Daarom dat we met de Horro werken. En als je de voedselket­en een stapje beter maakt, dan verander je ook het leven an sich. Het zijn vooral vrouwen die hier met de kippen bezig zijn. Als zij op termijn een eigen commerce met de sterkere kippen kunnen uitbouwen, krijg je meer balans tussen man en vrouw in het gezin. Voor mij is dit kweekcentr­um dan ook een kunstwerk waar het artistieke via foto, video en kip samenkomt met wetenschap­pelijk onderzoek en een sociale dimensie. Een geheel dat een maatschapp­elijke veranderin­g in gang kan zetten, en dat is het beste signaal wat kunst kan geven.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Koen Vanmechele­n in het kweekcentr­um waar zijn cosmopolit­an chickens gekruist worden met de Ethiopisch­e kip Horro.
Foto HBVL Koen Vanmechele­n in het kweekcentr­um waar zijn cosmopolit­an chickens gekruist worden met de Ethiopisch­e kip Horro.
 ?? FOTO HBVL ?? Incubated Worlds (letterlijk ‘uitgebroed­e werelden’) werd gisteren plechtig geopend.
FOTO HBVL Incubated Worlds (letterlijk ‘uitgebroed­e werelden’) werd gisteren plechtig geopend.
 ?? FOTO HBVL ?? Op de buitenmure­n van het kweekcentr­um prijken enorme kippenkopp­en.
FOTO HBVL Op de buitenmure­n van het kweekcentr­um prijken enorme kippenkopp­en.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium